Ni la Guàrdia Civil no multava per no pagar un peatge

Als anys noranta, ciutadans feien boicot a les autopistes sense que Trànsit no arribés mai a sancionar-los. "En una autopista no hi pot haver semàfors", era i és la norma

Publicat el 23 d’abril de 2012 a les 23:00
Foto: MINT

Tot apunta que ara s'hauria encetat la revolta contra els peatges, amb diversos conductors que es neguen a pagar-los. Però la realitat és que la lluita ve de lluny. Aquest seria el cas, a tall d'exemple, d'Antoni D.A. que mai no va rebre una multa definitiva per no pagar peatges durant els anys noranta del segle passat, quan a les carreteres catalanes era la Guàrdia Civil qui tallava el bacallà.

Segons ha pogut saber Nació Digital a partir de la documentació aportada, Antonio D.A., un arquitecte de Barcelona va decidir un 16 d'abril de 1990 no pagar un peatge, al Vendrell, al·legant que la concessionària no li havia procurat el servei que pertocava (estava sobresaturada) i que el suposat semàfor que indica el pas del peatge és un "artilugi" però en cap cas un semàfor perquè ni s'acostava a com definia llavors el Codi de circulació un semàfor (article 174, b2).

A partir d'aquest dia i fins el 1997, Antonio va recollir un total de vuit expedients oberts per la mateixa causa afegint com arguments la vulneració del principi d'igualtat perquè "els catalans són els únics que paguen autopistes". Dels vuit expedients, cap va no acabar amb una sanció, ni mai no van comunicar-li una resolució definitiva, com l'arxiu o sobreseïment dels expedients.

Així mateix, Antonio reconeix que el llavors Cap de negociat de les sancions de la Prefectura de Trànsit de Catalunya li va agrair la singladura jurídica i administrativa encetada per aclarir unes situacions amb què diversos agents de la Guàrdia Civil s'havien trobat. L'Antonio, doncs, tampoc no estava sol. Potser ara tampoc?