El nou conseller d'Acció Exterior anuncia una redefinició de les delegacions «al marge d'ideologies»

Jaume Duch diu que "no és el moment" d'obrir una delegació a Tel-Aviv i promet més fons per a l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins

Jaume Duch, aquest divendres al Parlament.
Jaume Duch, aquest divendres al Parlament. | ACN
Redacció
20 de setembre de 2024, 15:25
Actualitzat: 15:27h

El conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, vol "definir millor" el rol de les delegacions perquè actuïn "al marge d'ideologies", "amb lleialtat" i sense "ocupar terrenys que no corresponen". "L'única línia vermella és el marc competencial", ha dit aquest divendres el nou conseller, insistint que complirà el compromís de l'acord d'investidura amb ERC de "consolidar i ampliar" la xarxa de delegacions. Pel que fa a la representació catalana a Israel, Duch ha tancat la porta a obrir una delegació a Tel-Aviv i ha promès més fons a l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins, l'UNRWA.

"És evident que no és el moment d'obrir una delegació per la situació de seguretat", ha dit en una primera compareixença al Parlament, on molts grups han preguntat si el Govern tancarà l'oficina que Acció hi manté. Duch no ha entrat en la qüestió i només ha recordat que l'oficina "ha reduït al mínim la seva actuació per qüestions de seguretat".

A part de les delegacions, els partits independentistes també han qüestionat al conseller sobre la seva posició respecte a l'aplicació de l'amnistia i la situació dels independentistes encara exiliats."El poder judicial ha de tenir respecte pel poder legislatiu, igual que el legislatiu m'ha de tenir pel judicial", ha respost per defensar una aplicació "ràpida" de l'amnistia.

A més, Duch ha assegurat que estarà "molt content el dia que tots els diputats del Parlament de Catalunya" puguin ser al ple. Ni l'expresident Carles Puigdemont ni el també diputat de Junts han pogut ocupar l'escó al Parlament.

En la intervenció inicial, Duch ha exposat sis grans prioritats del departament davant la comissió parlamentària d'Unió Europea i acció Exterior: millorar la presència de Catalunya en les institucions de la UE, promoció de la participació en organismes multilaterals, impulsar la cultura, l'educació, acció climàtica i defensa de drets a l'exterior, acompanyar la projecció econòmica de Catalunya al món, impulsar una cooperació "sòlida i feminista" i consolidar la relació amb la comunitat catalana a l'exterior.