Els nous membres de la Generalitat Valenciana no tindran topall de sou: la lletra petita del decret de Mazón

El president valencià estableix en una interlocutòria d'ajudes de la dana que els alts càrrecs del seu executiu podran cobrar fins a un 15% més que ell

El president Carlos Mazón, durant el minut de silenci per les víctimes de la DANA
El president Carlos Mazón, durant el minut de silenci per les víctimes de la DANA | Cedida
Redacció
26 de novembre de 2024, 17:18
Actualitzat: 18:00h

Els nous membres de la Generalitat Valenciana, incorporats pel president Carlos Mazón per ajudar en la reconstrucció del territori després de la dana del 29 d'octubre, no tindran topall de sou. Així es desprèn d'un decret publicat aquest dimarts després del primer ple del nou govern -que tot just ha pres possessió- en què s'estableix que els alts càrrecs de l'executiu valencià podran cobrar fins a un 15% més que Mazón. Més concretament, la interlocutòria indica que els consellers i alts càrrecs, en cas de ser funcionaris, poden tenir el mateix sou que tenien en el seu lloc d'origen, sense triennis, sempre que no superi el 15% del salari del president, que és de 80.173,92 anuals. En el decret, però, també s'estableix que aquest topall "no serà d'aplicació a les persones que integren el Consell i al nivell dels òrgans superiors de les conselleries".

La mesura s'incorpora en un text “pel qual s'adopten mesures extraordinàries per a la gestió, l'organització i la mobilitat del personal empleat públic a conseqüència de les greus inundacions del 29 d'octubre de 2024 a la Comunitat Valenciana”. Es tracta d'un decret que aborda les qüestions relacionades amb l'emergència i que regula condicions de mobilització de funcionaris adaptats a les inundacions.

Entre les persones que es beneficiaran d'aquest decret hi trobem el tinent general retirat Francisco José Gan Pampols, per a qui fa una apreciació concreta, tot i que no explícita. La interlocutòria diu que qui s'incorpori a la Generalitat Valenciana i "no estigui en situació de servei actiu en l'Administració, per qualsevol causa, fins i tot per trobar-se en situació de reserva o retir”, en el seu càlcul de sou es tindrà en compte “l'actualització de les retribucions que hagués tingut dret percebre si s'hagués mantingut al servei actiu en el lloc de treball que ocupava prèviament a la seva situació de cessament, reserva o retir". Per tant, Gan Pampols cobrarà com si fos un militar en actiu.

Una forma de "captar talent"

L'executiu, consultat per Eldiario ho justifica com una manera de "captar talent". Així s'ha expressat: “Necessitem incorporar talent i capacitat per abordar la reconstrucció, amb persones que hagin actuat en escenaris de l'envergadura com la que ens trobem actualment a València”. Aquestes mateixes fonts també subratllen que els sous dels alts càrrecs valencians són els més baixos.

El curiós del cas és que el PP va ser especialment hostil amb el govern de l'expresident Ximo Puig pel que respecta als salaris, tot i que Mazón cobrava més que Puig quan liderava la Diputació d'Alacant. Només aterrar a la Generalitat, l'executiu popular -aleshores també format per l'extrema dreta de Vox- ja va camuflar un augment de sous amb la legislació d'acompanyament.