Otegi: «Catalunya ha obert un gran front contra el model de Transició»

“Espanya, com a estat, què té per oferir-nos? Només repressió, pobresa i incultura. Per això no vol consultes”, diu a El Punt-Avui

Publicat el 29 de setembre de 2013 a les 07:45
Arnaldo Otegi es troba empresonat a Logroño. Ha concedit una entrevista a El Punt-Avui. 

"El model de la Transició espanyola fa aigües. Catalunya ha obert un gran front contra aquest model i per un estat propi. Els bascos i les basques hem d'obrir el segon front que ens porti cap a la constitució d'un estat propi". És la reflexió del dirigent de l'esquerra independentista Arnaldo Otegi, empresonat a Logroño. En una entrevista al diari El Punt-Avui, Otegi assegura que segueix el procés català "amb enorme emoció, amb admiració, amb una gran expectativa i amb la humilitat suficient per reconèixer que Catalunya està donant grans lliçons que hauríem d'aprendre". 

Al llarg de l'entrevista també compara el procés català amb l'escocès: "La Gran Bretanya ofereix un projecte d'unitat basat en el respecte i un model social que pot resultar atractiu. Creu, per tant, que està en disposició de fer una oferta que convenci la majoria dels escocesos; no té por a la confrontació democràtica. Espanya, com a estat, què té per oferir-nos? Només repressió, pobresa i incultura. Per això no vol consultes ni a Catalunya, ni a Euskal Herria, ni a Gibraltar. I perquè la resposta sigui justa en tots els seus termes, no pensem que som les úniques víctimes d'aquest projecte excloent d'Estat. La seva primera i gran víctima és el poble espanyol". 

Sobre Catalunya, Arnaldo Otegi considera que "l'estratègia no pot dependre de l'Estat. Així que oferta d'acord per a la consulta sí, però si hi ha vet, posada en marxa immediata de fórmules de caràcter unilateral".  
 
Preguntat per si considera possible la constitució d'un estat basc amb un govern del PNB, Otegi considera que de les declaracions dels seus líders "no es pot deduir de cap de les maneres que el PNB actual estigui disposat a fer una aposta per la creació d'un estat propi. De moment, les seves posicions es mouen més en el terreny de l'ambigüitat (nou estatus, dret a decidir…) mentre tanca pactes fiscals i d'estabilitat amb el PSOE".

Ara bé, el dirigent independentista no descarta que al PNB hi hagi canvis, com ha succeït amb CiU: "Variaran si som capaços d'aixecar una autèntica majoria popular a favor de l'estat propi des de la pròpia ciutadania, amb un nivell d'iniciativa i una agenda política i mobilitzadora que arrossegui el país a una dinàmica de construcció i suma de voluntats que se situï per sobre de les agendes dels mateixos partits"