PDECat i Coalició Canària formaran grup propi al Senat i cobraran retroactivament algunes partides

Josep Lluís Cleries en serà el portaveu i, segons un informe de la cambra, les formacions hauran de cobrar les subvencions que els haurien pertocat com a grup parlamentari, però no les altres partides

Publicat el 12 de juliol de 2017 a les 18:28

El portaveu del PDECat i del grup nacionalista al Senat, Josep Lluís Cleries. Foto: ACN


El PDECat i Coalició Canària (CC) formen ja el grup parlamentari nacionalista al Senat, tal com ha decidit la Mesa i assenyala l'informe jurídic del secretari general de la cambra alta, a què ha tingut accés Europa Press i en el qual s'estableix el pagament retroactiu d'algunes partides parlamentàries. De la mateixa manera, fonts del PDECat han confirmat que Josep Lluís Cleries, portaveu dels catalans al Senat, serà el portaveu d'aquest nou grup parlamentari.

El text dona la raó al PDECat i constitueix el grup format pels nacionalistes catalans i canaris amb efectes del 19 de juliol de 2016, i informa del canvi de barems a l'hora de distribuir preguntes orals en el ple, preguntes al president del govern espanyol durant la sessió de control, interpel·lacions, torns o composició de comissions. A més, l'informe jurídic estableix el pagament retroactiu d'algunes partides parlamentàries, com l'abonament de subvencions als partits que compten amb grup propi a la cambra alta, que tot i això també tindrà efecte en el grup mixt del qual han format part fins ara.

No obstant això, el document no contempla el pagament retroactiu per nombre de senadors, ni pel càrrec de portaveu del grup, així com en despeses de locomoció o per a atencions protocol·làries i representatives.

El Tribunal Constitucional va donar suport el passat mes de juny la pretensió del PDECat de constituir grup parlamentari propi i sortir del mixt. Ho farà registrant un grup inicial de deu membres, i posteriorment de sis: els quatre propis i dos de CC.

Preguntes, comissions i torns

D'aquesta manera s'estableix que el grup nacionalista estarà format pels senadors de PDECat -Josep Lluís Cleries, Elisabet Abad, Joan Bagué i Maria Teresa Rivero-, i els dos de Coalició Canària -Pablo Rodríguez Cejas i Maria del Mar del Pino Julios-. I s'explica que podrien participar en sessions extraordinàries de ple, com el d'aquest dimecres, o en comissions. De tota manera, l'informe estableix que l'activitat s'iniciarà definitivament a partir del següent període de sessions, al setembre.

El grup catalano-canari podrà realitzar preguntes a Mariano Rajoy en les sessions de control, aquestes es distribuiran en dos torns de tres i quatre preguntes, respectivament, assenyala el text. A més tindrà una de les 23 preguntes orals del ple. A conseqüència d'això, el grup mixt passarà de tres a dues preguntes.

De la mateixa manera, tindran dret a incloure una interpel·lació en els següents nou plens, restant-li'n una al grup mixt que passa a tenir tres. I pel que fa a les mocions, se li assigna una al nou grup en detriment del grup mixt, que comptarà també amb una.

Aquesta decisió aprimarà el grup mixt, fet que té conseqüències en la composició dels diferents fòrums parlamentaris. En particular, el grup nacionalista tindrà cabuda en totes les comissions amb un representant, en detriment del mixt que fins ara comptava amb dos, mantenint-se els 27 senadors per comissió. L'informe assenyala que alguna cosa semblant succeiria en les comissions mixtes de Congrés i Senat, que compten amb 37 membres, en què, a costa d'un acord entre les meses de les dues cambres, el nou grup comptaria amb un membre. I pel que fa al torn d'intervenció, en el cas que sigui de menys a més, el grup nacionalista preguntarà en segon lloc, després del grup mixt i abans del grup basc, format per PNB.

Algunes retroactivitats

El text satisfà les exigències del PDECat de rebre retroactivament les ajudes públiques de la cambra als partits pel fet de constituir un grup propi, si bé els serveis jurídics no contemplen la retroactivitat en tots els casos i estableix que es compensi també al grup mixt. Pel que fa a la part fixa dirigida als grups parlamentaris, que actualment són 8.786,99 euros mensuals, sí que s'estableix efecte retroactiu, de manera que el Senat abonarà al grup nacionalista part de la subvenció des del 19 de juliol de 2016, és a dir, els diners que haguessin rebut d'haver tingut grup propi.

Igualment, l'ajust beneficiarà al Mixt que rebrà, després dels càlculs oportuns, les quantitats deixades de percebre des del 19 de juliol, augmentant la ràtio d'ingrés en abandonar el grup sis components. En aquest sentit, es determina que s'haurà de descomptar del pagament retroactiu per grup propi les quantitats ja abonades a PDECat i CC per aportar senadors al mixt.

De la mateixa manera, no s'aplicarà amb retroactivitat la subvenció per nombre de senador, de 1.704,66 euros per cada senador al mes, en entendre que aquesta quantitat ja s'ha percebut com a part del grup mixt. Sí que serà retroactiva una compensació entre el 19 de juliol i l'1 d'agost de l'any passat, el temps en què PDECat i CC van tenir grup propi, no reconegut, abans d'integrar-se al mixt. Encara que, donat el breu lapse de temps, no resultarà quantiosa. Tampoc es contempla la retroactivitat per exercir el càrrec de portaveu del grup donat que, per "impossibilitat material", no s'ha desenvolupat i, segons recorda el text, tres dels sis senadors del grup nacionalista ja han exercit càrrecs de portaveu o portaveu adjunt percebent aquests complements.

No procedeix la compensació en matèria de locomoció, ja que aquesta partida es destina a sufragar despeses de cotxe oficial, combustible i xofer, amb el qual no s'ha comptat aquest temps. I es recorda que els senadors han pogut desplaçar-se en taxis amb càrrec al Senat.
En no contemplar la compensació per portaveu, els serveis jurídics tampoc entenen l'abonament retroactiu per a despeses d'atencions protocol·làries i representatives, si bé el grup nacionalista a partir d'ara podrà comptar amb dos mòduls per nomenar assistents i assessors.