Podem i els «comuns», a un pas de la ruptura

La formació que lidera Albano Dante Fachin posa en marxa aquest dijous la consulta per decidir si se suma o no al projecte que abanderen Ada Colau i Xavier Domènech | Dirigents de Podem critiquen que la pregunta i el plantejament fet sigui "confús" | La resta d'actors de la confluència esquiven el xoc amb Fachin per "no avalar la política del xantatge"

15 de març del 2017
Actualitzat el 16 de març a les 7:20h

Albano Dante Fachin, en un acte l'any passat. Foto: Flickr En Comú Podem


Les bases de Podem comencen a votar a partir d'aquest dijous si formen part o no del nou partit dels comuns que abanderen Xavier Domènech i Ada Colau. La decisió no és menor. El pols forçat per Albano Dante Fachin pot tenir impacte en la configuració de la nova formació, en la qual fins fa poc tots els actors han treballat colze a colze, i desembocar en un escenari paradoxal: que el nou partit dels comuns, a qui Pablo Iglesias considera el seu interlocutor a Catalunya, comenci a caminar el 8 d'abril mentre que la direcció de Podem se'n quedi al marge. Els resultats es faran públics el dilluns 20 de març.

Podem qüestiona el "funcionament democràtic" del nou partit, mentre la resta d'actors que participen en la confluència lamenten que Fachin hagi forçat un pols que té per objectiu garantir-se "més quota de presència" a la cúpula de la nova formació. Dins de Podem també hi ha veus discordants amb l'estratègia del seu secretari general.

La pregunta plantejada als inscrits de Podem és si són "imprescindibles" un codi ètic, un sistema proporcional amb llistes obertes i la participació de tots els inscrits per formar part del nou partit dels comuns. La fórmula no és avalada per tots els dirigents de la formació. Mar García Puig, diputada d'En Comú Podem i membre de la formació que lidera Fachin, defensa que les bases validin la confluència, però assegura que la pregunta i la fórmula en què s'ha plantejat és "confusa". "Dona a entendre que no hi ha codi ètic o que no s'aposta per llistes obertes. Jo sóc del grup impulsor i sé que no és així", explica a NacióDigital. Pel que fa al cens, Mar García considera que es podria posar a la web de Podem un link per facilitar la inscripció a la plataforma "Un país en comú". També el secretari general de Podem Barcelona, Marc Bertomeu, s'ha mostrat crític amb el plantejament fet per la direcció de Fachin en una entrevista en aquest diari.

García té previst participar dissabte en un acte amb Ada Colau i altres dones que participen en la confluència. "Volem demostrar que en aquells projectes on hem anat plegades és on hem obtingut més suport", argumenta.
 

Mar García Puig, diputada d'En Comú Podem i membre de Podem Foto: Flickr En Comú Podem


La radiografia que fa Podem

Podem ha posat sobre la taula tres qüestions que considera "imprescindibles" per formar part del nou partit: que tingui un codi ètic que s'aprovi abans de la seva construcció, que els membres de la direcció es triïn per un sistema de llistes obertes proporcional i que els 52.000 inscrits de Podem puguin participar directament a la votació sense haver de registrar-se a la plataforma "Un país en comú".

Els de Fachin consideren que la definició d'un codi ètic és essencial per a què Podem se sumi al nou partit. "Seria com signar un contracte sense llegir la lletra petita", argumenten. A més a més, consideren que des del nucli impulsor del nou partit s'està "limitant" la participació si s'obliga als inscrits de Podem a registrar-se en un nou cens. No avala tampoc que Xavier Domènech presenti el que ells anomenen una "llista de partits" en el qual, asseguren, està previst que, entre els 30 components, es reservin quatre llocs per a cada formació que hi participa -Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Podem- i els setze restants siguin independents. 

La radiografia que fa el nucli impulsor

La resta d'actors de la confluència -Barcelona en Comú, ICV i EUiA i els independents del nucli impulsor- denuncien, però, que Fachin està "falsejant" la realitat. Reivindiquen que és "evident" que el partit tindrà un codi ètic i que la prova és que aquesta mateixa setmana serà aprovat a l'espera, però, que les bases puguin fer-hi aportacions. El codi fixa que els càrrecs electes tindran un límit de dos mandats "prorrogables a tres per motius extraordinaris" i cobraran un salari que prengui com a base 3,5 vegades el mínim interprofessional (707,7 euros). És a dir, de 2.476 bruts mensuals. També estableix que renunciaran a regals i privilegis i que no acumularan càrrecs injustificadament. El codi ètic també exigeix "renunciar a finançar-se mitjançant crèdits bancaris que puguin coartar la independència política" de la nova formació i deixa clar que no hi haurà deutes amb entitats financeres. Per això, ICV tindrà un màxim de dos anys per eliminar el seu deute de 12 milions.

Els comuns també reivindiquen que ja s'ha previst un sistema de llistes obertes per escollir els membres de la direcció. Xavier Domènech pretén presentar una llista de "consens", però Podem la defineix com una "llista de partits". Això no vol dir, però, que la llista entri sencera, perquè les bases podran votar nominalment els membres que prefereixin i perquè igualment es poden presentar altres llistes i els aspirants que de forma individual ho vulguin.

Pel que fa al cens, argumenten que no es pot fer un traspàs automàtic dels 52.000 inscrits de Podem. "Hi ha diversos problemes que fan inviable la proposta de Podem, tant a nivell tècnic com a nivell legal", asseguren. Un dels motius que exposen és que la gent que s'ha inscrit a Podem no ha donat permís per a la cessió de dades a tercers. A més a més, en ser un cens tancat, no permet comprovar-ne la seva validesa. "En resum, no es pot fer cap mena de comprovació de cap tipus perquè és il·legal. Qualsevol persona pot estar en ambdós censos i votar dues vegades i qualsevol persona de fora de Catalunya pot votar a través de Podem", conclouen.
 

Ada Colau, a l'acte dels 'comuns' a Cotxeres de Sants Foto: Flickr


Una pregunta en què el "sí" vol dir "no" i el "no" vol dir "sí"

"Creus que aquestes condicions són imprescindibles per a la participació de Podem en l'assemblea fundacional del nou partit amb ICV, Barcelona en Comú i EUiA?". Aquesta és la pregunta que hauran de respondre les bases de Podem. Les condicions són el codi ètic, les llistes obertes i la incorporació al cens dels 52.000 inscrits. Respondre "sí" equival a rebutjar formar part del nou partit mentre que optar pel "no" suposa acceptar que ja es donen les condicions per sumar-s'hi.

La votació arrenca aquest dijous de forma telemàtica i els resultats es comunicaran el pròxim dilluns. Un dels reptes de Podem serà la participació. A la votació per triar la direcció estatal de Podem a Vistalegre 2 van participar-hi al voltant de 15.000 dels 52.000 inscrits que assegura la formació que té, és a dir, un 28,8%.

Les conseqüències de no sumar-se al nou partit

Fachin i la seva direcció han pentinat el territori fent campanya perquè les bases apostin per no integrar-se "en aquestes condicions" al nou partit dels comuns. Tal i com ha pogut comprovar NacióDigital, en aquestes trobades Fachin assegura que si els inscrits consideren que les condicions que posa Podem -codi ètic, llistes obertes i el cens complet de Podem- són "imprescindibles", algú "de l'altra banda haurà d'explicar per què no les accepta". El líder de Podem encara va més enllà i afirma que si, per contra, la majoria de les bases consideren que ja es donen en aquests moments les condicions per sumar-se al nou partit, a ell personalment li semblarà "perfecte", però que com que no ho compartirà, per "coherència tornarà al carrer".

Sigui quin sigui el resultat final, caldrà veure amb quina participació es resol la consulta tenint en compte que es tracta d'una decisió clau per al partit. Fachin busca un resultat que l'avali per forçar la negociació in extremis amb els comuns, però els actors del nucli impulsor del nou partit ja avisen que no hi ha marge. "El codi ètic està ja plantejat, les llistes obertes estan des del principi i la proposta del cens que fa Podem no és viable legalment", sentencia un dels dirigents. En tot cas, afirmen que no pensen entrar en el xoc que planteja Fachin i que haurà de ser ell mateix qui resolgui "el carreró sense sortida" en el qual consideren que s'ha posat.

"No avalarem la política del xantatge", insisteixen des del nucli impulsor, que acusen el secretari general de Podem de jugar en "l'espai de la irracionalitat", d'estar fent una "negociació espúria" i d'estar "manipulant" les seves bases. En tot cas, si finalment les bases opten per no sumar-se ara al nou partit, els comuns interpreten que és la direcció la que no s'integrarà. "Nosaltres seguirem interpel·lant les bases de Podem", sentencia un altre dels membres del nucli impulsor. 

Resta per veure també el paper que tindrà el líder estatal de Podem, Pablo Iglesias, si els de Fachin rebutgen formar part del nou partit dels comuns. Iglesias ha defensat des del principi el projecte de Xavier Domènech i Ada Colau, a qui considera els seus principals interlocutors a Catalunya.
 

Xavier Domènech amb Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu Foto: Flickr En Comú Podem