Podem i IU tanquen finalment un acord per presentar-se junts el 26-J

El pacte se sotmetrà a consulta de les bases | Les dues formacions es presentaran com a coalició i compartiran espais gratuïts i propaganda electoral | A les llistes, hi anirà un representant d'IU per cada sis de Podem

Publicat el 09 de maig de 2016 a les 17:57
Podem i Esquerra Unida es presentaran junts a les eleccions del 26-J. Ambdós partits han tancat aquest mateix dilluns un preacord per concórrer junts als comicis. El sotmetran a consulta de les seves bases aquest dimarts i dimecres 10 i 11 de maig.

L'acord és només sobre les "línies generals" de la coalició i els secretaris d'Organització dels dos partits, Pablo Echenique (Podem) i Adolfo Barrena (IU), treballen per consensuar en les pròximes hores un text definitiu. Les fues formacions es presentaran a les eleccions com a coalició i compartiran espais gratuïts i propaganda electoral. L'acord afecta tot l'Estat a excepció de Catalunya, País Valencià i Galícia, on Podem i IU ja estan integrats a les confluències d'En Comú Podem, Compromís i En Marea.
Els mateixos Pablo Iglesias i Alberto Garzón han anunciat l'acord a través d'un vídeo a les xarxes socials on s'han abraçat de manera a la plaça del Sol de Madrid, símbol del 15-M. Els dos líders han fet una crida a les seves bases per avalar el pacte, en un acte públic a la sala Mirador de la capital espanyola.

Segons fonts de Podem, la formula elegida és una coalició electoral on els partits participen amb les seves corresponents sigles i on totes les formacions "reconeixen les identitats de cadascuna i el seu programa així com els diferents lideratges".

Les paperetes electorals, així com tots els elements de propaganda electoral incorporaran les imatges i logotips de cada organització.

A més, les dues formacions han establert al preacord el règim econòmic de la formació que, asseguren, es regirà "pels principis d'austeritat, transparència i d'acord al codi ètic de cada organització", i que de moment no han fet públic.

Un representant d'IU per cada sis de Podem

Pel que fa al repartiment de llocs a les llistes, que era un dels esculls que havien sorgit en les primeres negociacions, Podem i IU encara no han tancat tots els noms, però han fet un càlcul partint del possible resultat de la coalició aplicant la suma dels vots obtinguts el 20-D.

Sobre aquesta possibilitat, que suma 58 escons al Congrés, han acordat que la formació de Garzón disposi d'un representant per cada sis de Podem, que era el que demanava IU (Podem n'oferia un per cada nou). Pel que fa al Senat, atorgarien a IU un mínim de quatre senadors.

L'acord inclourà un procediment a seguir respecte a la possible incorporació d'altres formacions. Segons els termes que ha donat a conèixer Podem, en aquests casos s'arbitrarà un procediment de comí acord perquè "s'adaptin al territori les especificitats que pogués requerir aquesta incorporació".

Segons Podem, el programa marc de la coalició té un "fort contingut social, de recuperació de drets, de derogació de lleis injustes i de lluita contra la corrupció" a més de "defensa dels serveis públics i de dignificació de les condicions de vida de la ciutadania". També "aspira a un nou marc constitucional que posi el ciutadà al centre de la política".

S'espera que en les pròximes hores les dues formacions facin públics tots els detalls de l'entesa, que ha d'incloure el repartiment de llocs a les llistes electorals. Els dos partits concorreran a les eleccions amb programes diferents i faran campanyes paral·leles on només coincidiran en alguns actes.

L'acord exclou les confluències

Segons fonts d'En Comú Podem i de Podem, l'acord assolit amb IU exclou les confluències En Comú Podem, Compromís i En Marea, on Esquerra Unida ja està integrada. L'objectiu, segons les mateixes fonts, és que es presentin coalicions diferents a les eleccions del 26-J: a l'Estat la que formaran Podem i IU, i a Catalunya, País Valencià i Galícia les confluències, de manera que aquestes últimes puguin disposar d'arguments per aconseguir grup propi al Congrés dels Diputats la pròxima legislatura.

Relacions al Congrés

Un cop superats els comicis les dues formacions hauran d'establir un sistema de representació al Congrés dels Diputats i al Senat. Fins ara els dos partits han abordat la possibilitat de formar un grup federal –semblant al que Podem ha configurat amb En Comú Podem i En Marea aquesta legislatura- on es repartirien els temps. El nom del grup inclouria també les sigles d'IU, que se sumarien a les de Podem i a les de les confluències en el cas que aquestes no disposin finalment de grup propi o marxin al Mixt com va fer Compromís, tot i que IU també té oberta la possibilitat d'anar al Mixt per mantenir la visibilitat.

A més, les dues formacions han establert al preacord el règim econòmic de la formació que, asseguren, es regirà "pels principis d'austeritat, transparència i d'acord al codi ètic de cada organització", i que de moment no han fet públic.