Potenciar l'ús social i incrementar l'oferta audiovisual: els objectius del nou Govern amb el català

Un informe elaborat per la conselleria de Política Lingüística alerta que hi ha "bosses significatives" de persones que desconeixen la llengua i un retrocés preocupant en l'àmbit educatiu, sanitari i comercial

Reunió del Govern d'aquest dimarts, 3 de setembre.
Reunió del Govern d'aquest dimarts, 3 de setembre. | Govern
03 de setembre de 2024, 14:00
Actualitzat: 14:14h

Un dels elements que ha estat sobre la taula de la reunió del Govern celebrada aquest dimars és un informe elaborat per la conselleria de Política Lingüística, a petició del president Salvador Illa, sobre la situació del català. Entre els reptes que dibuixa el document hi ha, per exemple, l'existència de "bosses significatives" de persones que "desconeixen" la llengua, o bé un retrocés "preocupant" en els àmbits de l'educació, la sanitat i el comercial. Davant d'aquesta situació, el Govern, com ha explicat la portaveu Sílvia Paneque, es planteja mesures que van des de "potenciar" l'ús social del català fins a incrementar-ne la presència a les plataformes audiovisuals, en la línia de l'anterior legislatura.

Els cinc grans objectius que detalla l'informe, de fet, són aquests: fer créixer el coneixement social de la llengua del país; "fer fàcil" el seu ús; garantir el català com la llengua "d'ús normal" de les institucions del país; incentivar el "compromís" amb la llengua per generar acords; estendre "actituds positives" i implantar hàbits d'ús favorable en relació al català; i garantir els recursos humans i materials necessaris per assegurar l'èxit d'aquestes polítiques. Una de les mesures que es concretaran en les properes setmanes serà la convocatòria del Pacte Nacional per la Llengua, tal com va detallar Illa en la primera entrevista institucional, emesa aquest dilluns per TV3 i Catalunya Ràdio.

"Cal, per tant, una intervenció que ha de ser transversal i multinivell, que eviti les mesures simplement administratives i aposti per unes polítiques transformadores que, en un marc de lleialtat, pactisme i llibertat, garanteixi el futur de la llengua catalana en tant que columna vertebral de la cohesió lingüística del país", ressalta l'informe en l'apartat de conclusions. "Catalunya ha de ser capaç de construir consensos socials amplis que estiguin per sobre de les contingències temporals i ideològiques i garanteixin el futur per a les nostres llengües", indica el text. L'informe inclou les gràfiques que indiquen la pèrdua d'ús del català en els últimes anys, especialment en els joves.