El PP reprèn la «guerra de banderes» en plena campanya de les europees

Cayetana Álvarez de Toledo anuncia en un acte a Barcelona que reclamaran sancions personals als alcaldes que no posin l'ensenya espanyola i assegura que el PSOE haurà de triar entre "refundació o extinció"

Cayetana Álvarez de Toledo, Daniel Sirera i José Domingo, aquesta tarda.
Cayetana Álvarez de Toledo, Daniel Sirera i José Domingo, aquesta tarda. | PP
27 de maig del 2024
Actualitzat a les 20:49h

 

El 12-M va deixar en evidència els missatges d'Alberto Núñez Feijóo sobre l'amnistia, que el PP presenta com poca cosa menys que una mena de Finis Hispaniae. Davant el Cercle d'Economia, Feijóo fins i tot va qüestionar que el bloc sobiranista hagués perdut realment les eleccions. El PP no afluixa malgrat que les urnes van beneir l'estratègia de Sánchez, amb la victòria del PSC  de Salvador Illa. "Inasequible al desaliento", en paraules de Cayetana Álvarez de Toledo, el PP ha convocat un acte entorn La bandera d'Espanya i la restitució de la legalitat a Catalunya, amb la diputada i portaveu al Congrés, Daniel Sirera i José Domingo, de l'entitat Impulso Ciudadano.

La dirigent del PP ha anunciat la presentació d'una proposició no de llei perquè "s'apliqui la legalitat pel que fa a símbols", concretament la Llei de banderes, d'inicis dels anys 80. El text proposat pel PP inclou les sancions als alcaldes que no se sotmetin a la nova disposició. Ha etzibat contra Sánchez quan ha dit que "no hi ha cap problema amb la llei, hi ha un problema amb el Partit Socialista". "Necessitem reagrupar el vot en el PP -ha assenyalat- per derrotar contundentment el PSOE". Álvarez de Toledo ha proclamat que al PSOE "no se li pot donar més sortida que la refundació o l'extinció".

"Inasequible al desaliento" és la frase emprada per la diputada per definir la tasca en favor de la col·locació de la bandera d'Espanya a tots els ajuntaments. És una expressió del fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera, dirigida als dirigents polítics. El franquisme la va fer seva i la va convertir en una definició del caràcter del dictador. 
Álvarez de Toledo ha relacionat aquest "incompliment" de la llei amb l'amnistia i ha sortit en contra del discurs que Pedro Sánchez ha acabat amb el procés. "El procés va ser l'intent que desemboca en l'intent de cop d'estat l'1 d'octubre. Va ser derrotat per un govern del PP -ha afirmat-, però l'ha substituït el proceso, l'intent de Sánchez de destruir l'alternança i perpetuar-se, fins i tot al cost de substituir una democràcia plena per una de fallida". 

La diputada ha titllat d'"acte de corrupció política" l'acord PSOE-Junts del 9 de novembre del 2023 i s'ha referit a la carta de Sánchez a la ciutadania, que ha considerat una "ofensiva per colonitzar les institucions". Ha comparat Sánchez i el procés, units per la "normalització de la mentida, la manipulació dels mitjans i la criminalització de l'oposició".  Ha convocat els assistents, reunits en un hotel de Pedralbes, a "derrotar Sánchez a les urnes europees, que són crucials". No ha amagat les cartes: ha considerat que l'objectiu és guanyar clarament i forçar noves eleccions a Espanya. 

Domingo ha explicat una de les tasques de la seva entitat, abocada a esbrinar en quins ajuntaments es compleix la disposició de banderes. Ha dit que de 947 ajuntaments catalans, en 777 ajuntaments falta la bandera d'Espanya. També ha assenyalat que en 383 d'ells no hi ha la bandera catalana. Domingo s'ha mostrat molest pel fet que "la bandera nacional no està present en cap dependència del Palau de la Generalitat", cosa que s'ha mantingut inalterable, i ha assegurat que aniran als tribunals per revertir-ho.  

La concentració convocada pel PP aquest diumenge en contra de l'amnistia va donar el to de com seria la campanya de la formació a les europees. Dies després de l'incident protagonitzat pel president argentí, Javier Milei, en un míting de Vox, atacant la dona de Pedro Sánchez, episodi convertit en crisi diplomàtica, Génova ha intensificat el gruix de la seva bel·ligerància contra el president espanyol i la seva política de pactes. 

Álvarez de Toledo és un termòmetre de la temperatura ideològica del PP. Apartada de la direcció del partit en temps de Mariano Rajoy, quan no es va estar de mostrar proximitat amb Ciutadans, amb Pablo Casado va ser recuperada i fou portaveu al Congrés, fins que de nou les seves declaracions al marge de la direcció del partit van dur Casado a cessar-la el 2020. Qui seria cessat poc deprés seria Casado i Alberto Núñez Feijóo, que l'havia criticat sent president de la Xunta, la va recuperar recentment com a portaveu adjunta.