El PP inflama el carrer i demana que les europees siguin un «no» a l'amnistia i al «puto amo»

Feijóo exigeix a Sánchez, en un discurs radicalitzat, que "retiri l'amnistia i convoqui eleccions" en la cinquena manifestació de la dreta espanyola a Madrid

Mariano Rajoy, Cuca Gamarra, Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso i José María Aznar.
Mariano Rajoy, Cuca Gamarra, Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso i José María Aznar. | europa press
26 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:27h

 

A quatre dies que el Congrés avali definitivament la llei d'amnistia, el PP ha tornat a sortir al carrer a Madrid per oposar-se a una mesura que considera una amenaça existencial per a la unitat de l'estat. El lema d'aquesta concentració, que és la cinquena convocada pel PP d'Alberto Núñez Feijóo contra l'amnistia, és Espanya respon. Els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy han fet costat a Alberto Núñez Feijóo i la plana major del partit en plena campanya de les eleccions europees, que Génova ha centrat precisament en l'oposició a l'amnistia.

El líder del PP ha acusat Pedro Sánchez d'"enganyar a tots", exigint-li que "retiri l'amnistia i convoqui eleccions". Referint-se a Sánchez i a Carles Puigdemont, ha dit que "Espanya no la decideixen entre dos, la decideixen tots els espanyols". "S'ha de frenar tota aquesta decadència", ha cridat en una intervenció aplaudida. Ha reclamat que les europees siguin un "no a la injustícia i al puto amo".

Alberto Núñez Feijóo ha qualificat la concentració com "l'acte que mai s'havia fet en unes eleccions europees" i ha reclamat que es vagi a votar el 9 de juny perquè "Europa atengui" el que el PP està denunciant: "Ens volen silenciar per pensar diferent". Ha fet una crida per "votar units", en referència indirecta al competidor que és Vox, i ha "saludat" els assistents que no són del PP, però s'estan mobilitzant en favor d'una "Espanya de ciutadans lliures i iguals".  

Feijóo ha tornat a negar que l'economia "vagi com un coet" i ha acusat Sánchez de "trencar les relacions amb un país germà com l'Argentina" i ha afirmat que ha reconegut Palestina "no per la pau sinó perquè havia de comparèixer per corrupció al Congrés". També ha esmentat la crisi amb Israel, acusant la vicepresidenta Yolanda Díaz d'emprar expressions pròpies dels "terroristes", quan va dir que calia defensar Palestina "des del riu fins al mar". 

Isabel Díaz Ayuso ha acusat Pedro Sánchez de "pretendre el control dels tres pdoers i de totes les institucions", inclosa la monarquia, una referència que ha forçat per cridar fort "Visca el rei!". Després de queixar-se de ser víctima de l'"assenyalament" per part dels mitjans progovernamentals, Ayuso ha cridat: "M'agrada la fruita!". Ha acusat Sánchez de "pretendre que la Guerra Civil és rabiosa actualitat, Israel és culpable i Otegi una persona de pau". Ha assenyalat que "tots els totalitaris han estat sempre antisemites", furgant en la crisi diplomàtica amb Tel Aviv, que avui mateix ha llançat un vídeo propagandístic contra Sánchez

Ayuso ha afirmat que Madrid és "la casa de tots, també de jueus i palestins, no es poden aixecar murs". Ha qualificat el 9 de juny com un "plebiscit entre Sánchez o Espanya", acusant el líder socialista de ser "qui pacta amb els extrems" i ha definit Feijóo com "el polític més votat d'Espanya".  Ayuso ha considerat que "per primera vegada en democràcia, la llibertat està en perill a Espanya". En al·lusió a la situació política veneçolana -l'opositora Corina Machado ha enviat un mssatge d'adhesió-, i comparant el règim bolivarià amb Sánchez, ha llançat un fort "¡Viva la libertad, carajo!".  

En la presentació de la candidatura a les europees, el 9 de maig passat, Feijóo ja va deixar clar que el combat contra l'amnistia seria l'eix central de la seva campanya. Forçant al màxim el discurs, els portaveus del PP intenten vincular el combat contra l'amnistia amb la defensa de l'estat de dret, suposadament amenaçat per Pedro Sánchez. Per aquest propòsit tenen un aliat a Brussel·les, el president del PPE, Manfred Weber, qui va apadrinar la presentació de la candidatura a Barcelona.

José Luis Martínez-Almeida ha estat el primer orador i ha afirmat que el dia de l'aprovació de l'amnistia serà "el dia de la infàmia".  L'alcalde de Madrid s'ha referit a la "sanchosfera" com l'enemic a abatre. El filòsof i escriptor Fernando Savater, que havia estat referent fa molts anys del pensament progressista, ha intervingut per dir que ell ha donat "batzegades" en la seva trajectòria, pe`ro sempre ha tingut clares dues coses: "Espanya i la llibertat". 

Savater s'ha preguntat "quina cara farem davant Europa si amnistiem uns delinqüents?" i ha clamat per "defensar primer la unitat d'Espanya per poder defensar després la unitat d'Europa". Ha al·ludit a la "neteja ètnica" per descriure l'independentisme, que segons ell vol foragitar la llengua espanyola de Catalunya.  

L'estratègia de Génova contra Sánchez i l'amnistia es manté sense variacions, però ha de ser gestionada en un escenari molt diferent a l'esperat per l'equip de Feijóo. El PP necessita refermar la idea que l'amnistia és una concessió de Sánchez a un independentisme que tindria el president espanyol sotmès als designis de Carles Puigdemont. Però les eleccions catalanes han desmentit el relat del PP. El gran triomfador del 12-M no ha estat Puigdemont, sinó Salvador Illa i el PSC. 

No hi ha majoria independentista i Sánchez va poder clausurar les Jornades del Cercle d'Economia proclamant que els catalans van avalar la política "del reencontre i el perdó". El dia anterior, dijous passat, Feijóo va deixar astorat el mateix auditori empresarial a l'assegurar que no estava clar que el procés s'hagués acabat i dibuixant un panorama espaordidor de l'economia espanyola. El 12-M ha capgirat el paisatge i ara és el PSOE qui ha pres la iniciativa mentre el PP ha tornat a demostrar aquest diumenge a la Puerta de Alcalà que el seu full de ruta xoca amb una realitat tossuda.