Els partits que estan fora del full de ruta del procés sobiranista signat per Convergència i Esquerra, PPC, ICV, C's i UDC s'han mostrat crítics amb el preacord que s'ha arribat al Palau de la Generalitat aquest dilluns i dimarts entre aquests dos partits de constituir una llista conjunta amb les entitats sobiranistes.
En diferents intervencions al Parlament, els portaveus d'aquests partits han advertit de la necessitat d'afrontar les eleccions del pròxim 27-S no només en clau de la independència de Catalunya sinó que cal incorporar al debat electoral altres problemes que afecten de molt a prop la majoria de catalans i sobre els que se'ls ha de donar solucions des del Govern que sorgeixi de les eleccions.
Per ICV, hi haurà dues coalicions electorals
La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha dit que li sembla "positiu" que CDC i ERC pactin una llista conjunta perquè això "aclareix" el panorama electoral, segons ella, perquè s'enfrontaran dues coalicions electorals: la que "avala" l'obra de govern del president Artur Mas i la confluència d'ICV, EUiA, Podem i Procés Constituent que "intenta construir una alternativa constituent".
Camats ha instat la CUP a decidir si serà bel·ligerant amb la llista unitària de CDC i ERC. Si no ho és, ha argument que estaria actuant com "el cavall de Troia de la dreta a Catalunya". Per altra banda, també els ha obert la porta a formar part de la candidatura de l'esquerra alternativa per fer un procés constituent.
C's parlarà d'altres qüestions que "preocupen els catalans"
La portaveu parlamentària de C's, Inés Arrimadas, ha assegurat que durant la campanya electoral, tot i l'intent de CDC i ERC, el seu partit parlarà d'altres qüestions a part de la independència, temes que "preocupen els catalans" com l'economia, l'ocupació, la corrupció i els serveis públics.
Així, Arrimadas considera que una llista unitària rememora "èpoques passades" i "no és de polítics seriosos, responsables i democràtics". Per contra, C's, assegura, "no amagarà les sigles", perquè té una "marca neta" i amb polítics procedents de diversos sectors professionals.
Millo defensa la necessitat de celebrar eleccions quan abans millor
Enric Millo, portaveu del PP, ha defensat la necessitat que quan abans hi hagi eleccions millor perquè aquesta és la manera de constituir un nou executiu que governi per a tots els catalans i garanteixi l'estabilitat i els serveis socials que necessiten els catalans. "Es necessiten unes eleccions que no serviran per la independència sinó per constituir un govern per a tots", ha dit, per afegir que Catalunya ''no necessita canviar de nacionalitat sinó canviar de Govern''.
Millo s'ha referit a la proposta llançada fa un any per Alícia Sánchez-Camacho de defensar una opció de govern formada pels partits ''constitucionalistes'' i ha celebrat que de moment Ciutadans hagi acceptat la possibilitat que després del 27-S es pugui crear un nou govern amb partits constitucionalistes que es dediqui a govern servint a l'interès general i evitant que governin els que volen fer fora Catalunya d'Espanya i d'Europa.
El portaveu del PP ha exigit conèixer el contingut de les negociacions que Convergència i ERC estan protagonitzant al Palau de la Generalitat. Per Millo s'està en un procés de ''decadència democràtica'' per tenir un cap d'oposició que no ho ha estat i que ara pacta una coalició electoral sense que els catalans sàpiguen què s'està pactant.
Unió descarta una coalició constitucionalista
El portaveu d'Unió Democràtica al Parlament de Catalunya, Roger Montañola, s'ha desmarcat de forma clara de la proposta llançada pel PP de constituir a partir del 27-S un govern format pels partits constitucionalistes. Muntañola ha assegurat que Unió no se sent ''al·ludit'' per aquesta crida perquè el conjunt de partits que la defensen no veuen a Catalunya com ''subjecte polític sobirà''.
Montañola s'ha mostrat ''profundament preocupat'' pel fet que en la junta de portaveus del Parlament d'aquest dimarts no s'hagi incorporat en el debat parlamentari del que queda de legislatura la iniciativa de l'ILP sobre el futur de l'educació que pretén trencar l'actual model educatiu català on conviu l'escola pública amb l'escola concertada.
La preocupació que ha expressat Montañola es basa, segons ell, en el fet d'una previsible majoria parlamentaria després del 27-S, que serà contrària al model educatiu concertat català. Pel portaveu d'Unió aquest fet els dóna la raó en la seva posició de desmarcar-se de Convergència perquè a més del procés independentista hi ha altres problemes que s'han d'afrontar en la gestió diària del Govern i del Parlament.
PPC, ICV, C's i UDC carreguen contra el preacord de CDC i ERC
Els seu portaveus defensen que el 27-S s'han de debatre altres problemes que afecten als catalans i no només de la independència
Ara a portada
Publicat el 14 de juliol de 2015 a les 18:30
Et pot interessar
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Sánchez anuncia 1.300 milions d'euros en 10 anys per construir pisos «més ràpid»
-
Política Foment carrega contra Illa per pactar amb la CUP un «atemptat» contra la propietat privada