Preparen una «trobada ideològica» per un centredreta catalanista obert a pactar amb el PP

Membres de la Lliga com Santi Fisas i exconsellers de la Generalitat com Juan José Folchi i Antoni Fernández Teixidó volen nodrir un laboratori d'idees obert al pacte fiscal i la cocapitalitat

Publicat el 08 de gener de 2024 a les 20:03
Diversos col·lectius del centredreta català preparen una "trobada ideològica" a Barcelona per a la primavera, probablement el 26 d'abril, per posar en comú projectes i idearis. Una vintena llarga de persones provinents de tots els partits de centre i dreta que han anat proliferant des de l'inici del procés (Lliga Democràtica, Lliures i Valents, entre d'altres) porten setmanes preparant l'encontre. El 14 de gener tindran una nova reunió preparatòria.

La "trobada ideològica" que s'està cuinant inclourà treballar temes com la política d'immigració (buscant una línia pròpia diferenciada del progressisme i de la dreta populista), un nou finançament i la possible defensa d'un pacte fiscal, la política de l'aigua i la cocapitalitat de Barcelona, com també l'aposta per  l'ampliació del Prat, aspectes que consideren que han quedat obviats durant els anys del procés sobiranista. 

Entre les figures que participaran en la trobada hi ha noms com Santi Fisas, president de la Lliga i exdiputat del PP; Sílvia Requena, secretària general del partit i amb passat convergent; l'exconseller Antoni Fernández Teixidó, exlíder del partit liberal Lliures; l'exdiputat de CDC Nicolás de Salas, i l'empresari Paco Moreno, durant anys vinculat a l'entorn del PSC i que va ser un dels fundadors de Crónica Global. També l'expresident d'E-Cristians, Josep Miró i Ardèvol, ara impulsor de la iniciativa Converses sobre Catalunya, s'hi ha aproximat.

Figures que han jugat un paper estratègic en aquest enèsim intent de forjar una dreta catalanista moderada han estat l'exconseller d'Economia i Finances de la Generalitat Juan José Folchi i l'empresari Josep Ramon Bosch, expresident de Societat Civil Catalana, eminència gris de tots els moviments en aquest sector i amb contactes sensibles al cor de l'Estat.


"Què vol fer el PP?"

Una idea bàsica en aquest sector és, segons explica un dels seus membres, ser un referent d'un PPP que aposti per un gir al centre i es plantegi un projecte per a Catalunya. "Què vol fer el PP?", es pregunta la mateixa font. "O es catalanitza o no aixecarà el cap a Catalunya", diagnostica. Els impulsors de la "trobada ideològica" consideren que la disgregació de l'espai de CiU ha fet que el PSC s'hagi convertit en el "partit d'ordre" per un sector de la Catalunya més moderada. En part gràcies al lideratge de Salvador Illa: "El problema és que Illa representa un PSOE que no és moderat".  

La trobada de l'abril es fa més pensant en un laboratori d'idees que no pas en un nou partit. "Volem crear una estructura influent", expliquen. Atreure els votants moderats del PSC és un dels objectius d'un projecte. L'aproximació al PP, però, és vista alhora amb prudència davant l'actitud de la direcció d'Alberto Núñez Feijóo respecte de Catalunya, i també pels seus acords amb Vox. En cap cas plantegen integrar-s'hi formalment.   
   

La Lliga es reforça  

Coincidint amb la preparació d'aquest encontre, la Lliga ha decidit reforçar la seva organització. L'advocat Tomàs Ragué -elegit recentment nou vicepresident de la junta del Club de Polo- és al davant de la secretaria d'organització i és una persona especialment activa en el món dels cenacles patricis de Barcelona. La Lliga també ha engegat una secció de joves i no mostra cap intenció de plegar veles.