Presenten el «manual de combat» contra la «bombolla sobiranista»

Publicat el 29 d’octubre de 2012 a les 23:25
Franco, primer per l'esquerra i Ferran Pedret, al mig de la taula, a la presentació del llibre aquest dilluns al vespre. Foto: QS/ND

Els federalistes, com els vells rockers, resisteixen. Així ho van voler demostrar en la presentació celebrada aquest dilluns al vespre a Barcelona del llibre "Nosaltres, els federalistes-Catalunya a la cruïlla" (Edicions Els llums,2012), del socialista Ferran Pedret. Un llibre que el mateix presentador de l'acte, el veterà periodista i impulsor del manifest "Per a una Catalunya federalista i d'esquerres", Antonio Franco, va definir com un "manual de combat contra la bombolla sobiranista que ens amenaça".

L'auditori del centre cívic Fort-Pienc de Barcelona es va omplir per escoltar l'autor i les motivacions de "l'argumentari" per contrarestar "l'onada de sobiranisme simplista" que segons Pedret i el presentador de l'acte contamina la vida política catalana dels darrers mesos. De fet, Franco va definir la situació com "estar en guerra, no per matar ningú sinó per convèncer".

El sobiranisme no és intel·ligent

Per Franco, amb la connivència de Pedret, "el sobiranisme, a diferència del federalisme, no té raons acceptables per a la intel·ligència de manera definitiva". "L'independentisme és contrari a la solidaritat i dibuixa la mentida d'un paradís social", va afirmar Franco davant l'autor i amb el plàcet de la concurrència. Un panorama que segons Franco, només es podria arreglar amb "la celebració d'una consulta a tot Espanya" per decidir el futur de Catalunya.

Federalisme, el principi de totes les coses

L'autor del llibre, l'advocat i militant socialista Ferran Pedret, va defensar el federalisme com "un principi d'organització social". Un sistema d'organització que desenvolupa en poc més de cent pàgines i que aquest dilluns va desgranar contraposant la seva fe federal a "l'eufòria sobiranista". De fet, Pedret va comparar la "bombolla sobiranista amb la bombolla financera provocada, igual que el independentisme per un optimisme desfermat que no atenia raons".

L'autor va insistir en les definicions i situacions del sobiranisme que ja expressa en el seu llibre: "gran piconadora del pensament racional"; "falsa drecera"; "eina de control social" o un "desdeny dels arguments racionals". Una sèrie de descripcions  que contraposa a l'ideal del federalisme que per l'autor "és la millor opció per articular de bell nou el comú dels homes i les dones".

Entre l'auditori, en temps difícils pels últims mohicans del federalisme, s'hi trobava el president del think tank del PSC, la Fundació Campalans, Miquel Iceta, o la diputada socialista Lídia Santos. Tots, amb l'autor i el presentador del llibre al capdavant, semblaven exclamar una de les frases més destacades del llibre: "De federalistes són més dels que es diu i del que alguns voldrien". I ara volen recordar que estan en peu de guerra.