Presos, lleis socials i reunió amb Torra: els deures de Sánchez amb Catalunya

El govern del PSOE es posa a caminar amb Catalunya com a assignatura pendent; el president de la Generalitat ofereix diàleg però insisteix que això no equival a la rendició de l'independentisme

Publicat el 06 de juny de 2018 a les 21:32
Actualitzat el 06 de juny de 2018 a les 21:52
Amb el consell de ministres enllestit, Pedro Sánchez afrontarà uns primers dies a la Moncloa marcats en bona mesura per les relacions amb Catalunya. El president de la Generalitat, Quim Torra, l'ha emplaçat públicament a una reunió, per bé que el nucli dur del líder del PSOE no ho considera una qüestió d'emergència. En tot cas, el nou president del govern espanyol haurà de desplegar una estratègia per rebaixar la tensió promoguda per Mariano Rajoy cap a Catalunya, ja sigui a través d'una nova etapa de diàleg -sempre emmarcada dins la Constitució- o bé amb la relació entre conselleries i ministeris. Una relació que ara es reprendrà després del 155.

Aquests són els deues que afronta Sánchez quant a la carpeta catalana:

1. Reunió amb Torra

"No passarà a Catalunya res fins que ells dos es reuneixin", comentava aquest dimecres un alt dirigent parlamentari. Després de l'adeu de Rajoy, artífex de la repressió i de l'estratègia judicial per escapçar la cúpula del procés, l'arribada de Sánchez a la Moncloa suposa obrir una nova etapa. El líder del PSOE va ser molt dur amb Torra abans de ser president -les acusacions de "racista" i les comparacions amb Le Pen estaven a l'ordre del dia-, però en el debat de la moció de censura va abaixar el to, també per aconseguir els vots de PDECat i ERC pràcticament sense contrapartides.

Aquesta cita entre presidents, segons les fonts consultades, s'hauria de celebrar entre el juny i el juliol. No hi ha una cita oficial entre els màxims dirigents de la Generalitat i de la Moncloa des de l'abril del 2016, l'única trobada pública entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy. Torra hi anirà amb tres qüestions sota el braç: escatir el posicionament de Sánchez sobre el dret a l'autodeterminació -contrària, si no hi ha sorpresa majúscula-, saber l'opinió que té al voltant dels drets civils, i la voluntat de recuperar les setze lleis supeses pel Tribunal Constitucional (TC) de caire social mentre durava el 155.