El PSC i ERC concreten l'empresa de Rodalies: la direcció executiva serà independent de Renfe

Els dos grups detallen que totes les decisions de la junta d'accionistes -amb majoria de l'operadora estatal- o del consell d'administració -amb majoria catalana- es prendran "amb la participació i el vistiplau" de la Generalitat

Un tren de Rodalies a Barcelona
Un tren de Rodalies a Barcelona | Hugo Fernández
27 de març de 2025, 12:21
Actualitzat: 13:13h

Més concrecions a l'empresa mixta que gestionarà Rodalies. El PSC i ERC han pactat (de nou) refermar el compromís amb el traspàs de Rodalies i remarquen, com es va dir a la comissió bilateral del febrer, que s'ha de constituir abans del 31 de desembre de 2025. A la proposta de resolució, que els Comuns avalaran, es concreten una mica més els detalls d'aquesta companyia, que estarà presidida per la Generalitat, amb majoria catalana al consell d'administració. Els grups detallen també que la direcció executiva serà independent del grup Renfe i tindrà participació majoritària de la Generalitat.

Alhora, com consta en els estatuts que encara no són públics, el director general encarregat de les tasques de gestió operativa serà proposat pel president del consell d'administració i "cap decisió de la junta general o del consell d'administració es prendrà sense la participació i el vistiplau de la Generalitat". Així, els grups refermen també el compromís que amb la creació de la nova empresa -que formarà part del grup Renfe, que tindrà majoria de les accions- els protegiran en tot moment els drets laborals i la "permeabilitat" dels treballadors implicats en el traspàs, és a dir, que puguin moure's.

Durant la sessió de dimarts, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va assegurar que el traspàs "no té marxa enrere", en sintonia amb el que reclama ERC, que situa el canvi de model de governança com la solució per corregir els problemes a la xarxa ferroviària. En aquest àmbit, tant el PSC com ERC porten propostes de resolució -no transaccionades- per instar el Govern a concretar més els calendaris dels traspassos de noves línies -l'R4 i l'R16- i fer la valoració econòmica de les inversions necessàries perquè aquestes infraestructures estiguin en bones condicions per a ser operades.

En l'acord inicial del traspàs es concreten tres línies a traspassar -l'R1, R2 i R3- però es deixa oberta la porta a estudiar altres trams, amb l'objectiu d'assolir un traspàs integral. Fonts coneixedores apunten que això ja es referia, sobretot, a l'R4. En el cas de l'R16 -especialment el tram que va d'Amposta a l'Aldea- és una de les línies que s'ha abordat en els grups de treball que estan desplegant l'acord del traspàs. Tot apunta que aquesta proposta també tirarà endavant. Ara com ara, s'ha començat a traspassar l'R1, que servirà de banc de proves per a la resta.

Una aplicació per informar de les incidències

PSC i ERC també han pactat millorar la comunicació davant del caos de Rodalies. En què es tradueix? Entre d'altres, en crear una aplicació. Socialistes i republicans insten el Govern a elaborar un pla de comunicació i un protocol adreçat a maquinistes i personal d'atenció presencial per gestionar i comunicar als usuaris els problemes en el servei. Aquesta era una de les prioritats del Govern de Pere Aragonès i també ho és per a Salvador Illa, mentre s'executen les inversions ferroviàries i s'avança en el traspàs de la xarxa. 

En una proposta de resolució transaccionada, que es votarà aquesta tarda al ple, es concreta com ha de ser aquest pla de comunicació. Ha de ser "fluida, entenedora i eficaç, i adreçada en la llengua pròpia de Catalunya". En aquest sentit, demanen al Govern que creï, abans d'acabar el 2025, una aplicació mòbil per transmetre aquesta informació "de manera pràctica i en temps real". Així, socialistes i republicans remarquen que el Departament de Territori haurà d'assegurar que Renfe i Adif duen a terme aquesta formació entre els treballadors.

Una estratègia ferroviària per a les pròximes dècades

Els Comuns han pactat amb el PSC impulsar una estratègia de planificació ferroviària, amb un pla 2025-2050 i projectes en dues fases. La primera, entre 2026 i 2030, amb l'actualització del pla de Rodalies. La segona, entre 2030 i 2050, amb una planificació d'estratègia ferroviària. En aquest punt, els socialistes han acceptat la demanda dels Comuns de presentar el document "en un termini de cinc mesos". En el primer semestre de 2026 s'ha de concretar també el pla de serveis ferroviaris, per garantir la mobilitat i un servei de qualitat.

Els dos grups també han pactat impulsar un "pla d'emergència" per donar resposta als problemes de Rodalies i instar el Govern a presentar un calendari d'execució de les obres. Cada tres mesos, el Parlament ha de rebre un informe de la situació i s'han de fer reunions trimestrals amb els partits amb representació per fer seguiment de l'execució del pla de Rodalies. La tercera proposta de resolució pactada fa referència a la modernització del material rodant i renovar els trens, prioritat del Govern, i incrementar el personal de Renfe i Adif, i avançar en la formació de treballadors des de Catalunya que es puguin incorporar a l'activitat ferroviària.