Puigcercós aposta com a millor solució per pal·liar la crisi que Catalunya tingui bon sistema de finançament

Publicat el 16 de juliol de 2008 a les 16:10
En el transcurs de la seva intervenció i en referència al nou sistema de finançament, Puigcercós ha apuntat que ‘hem de treure el màxim profit d’aquest sistema de finançament tot i que tingui un sostre limitat, però si el resultat de la negociació no és satisfactori el Govern no el pot avalar. Ara patim les conseqüències de les retallades de l’Estatut a Madrid’.

En aquesta mateixa línia, el President del Grup parlamentari ha afirmat que ‘ara ja no s’hi valen excuses’. A més del pilar fonamental d’un nou sistema de finançament just per pal·liar els efectes de la crisi econòmica global sobre Catalunya, Puigcercós ha plantejat al President Montilla una sèrie de mesures ‘tot i ser conscients del marge d’actuació limitat que té la Generalitat’. Però seguidament ha afegit que ‘tot i que la capacitat de maniobra sigui limitada, no podem defugir les nostres responsabilitats’.

Al llarg de la seva intervenció, Puigcercós ha exposat al President Montilla que la Generalitat té ‘l’autoritat moral’ per fer les gestions oportunes amb bancs i caixes per tal de buscar una fórmula que permeti allargar els terminis de pagament de les hipoteques familiars, un dels principals esculls per a l’economia domèstica.

També ha demanat un canvi en el model energètic per fer-lo més autosuficient i menys depenent del petroli. Per això ha reclamat la necessitat de ‘canviar de xip’ amb el transport per carretera i prioritzar el ferrocarril. ‘Ens en sortirem si apostem decididament per les tres ‘F’: ferrocarril, fibra òptica i formació’ en referència a la importància d’apostar pel transport de mercaderies via tren, les noves tecnologies i la innovació i formar els treballadors de sectors en crisi perquè tinguin més facilitats de readaptar-se al mercat laboral.

En aquesta mateixa línia, la vessant de conseqüències laborals i d’ocupació de la crisi, Puigcercós ha volgut incidir en la importància de la formació seguint els criteris de l’estratègia de Lisboa que també reclama una aposta ferma i decidida per la Recerca i el Desenvolupament.