Carles Puigdemont ha iniciat la seva compareixença assenyalant que la reunió ha estat "molt útil" i agraint l'actitud de tots els participants a la cimera per defensar la Llei d'emergència social. A la trobada hi havia tots els colors polítics, ja que hi eren presents el conjunt de grups parlamentaris, a més dels alcaldes de les principals ciutats del país. El president ha destacat que s'han deixat de banda les "discrepàncies polítiques" i s'ha entès que aquest "conflicte" no és "entre institucions o ideologies" sinó que afecta els més vulnerables.
Una "resposta de país"
El president ha destacat especialment la presència dels alcaldes i el missatge que han donat, ja que això ha permès fer un "retrat ben enfocat" del que passa als municipis. I el que han traslladat els que tenen més a prop els ciutadans, juntament amb les entitats en defensa dels drets socials, és la por a què es pugui fer fora de casa seva a molta gent. És per això que, segons el president de la Generalitat, cal actuar "ràpidament" i donar les "eines" a les institucions, tant locals com d'abast nacional, per tal de donar "una resposta de país amb instruments jurídicament sòlids".
"El que ens cal és una nova llei que permeti substituir tot allò que hagi quedat suspès i reculli tot allò que no està suspès i queda en altres normatives", ha sintetitzat Puigdemont. És a dir, posar en ordre la part legal, arran del que ha quedat afectat per la suspensió del TC i el que no, per tal que les institucions tinguin una cobertura legal que els permeti tirar endavant les accions concretes. En aquesta línia, Puigdemont ha anunciat que durant les properes hores el Departament de Governació, el grup promotor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la llei contra els desnonaments i el Consell de l'Advocacia de Barcelona treballaran conjuntament per fer un projecte de llei de lectura única que reculli "tots els drets dels ciutadans que el govern espanyol ha volgut limitar amb el seu recurs".

Carles Puigdemont Foto: Isaac Meler