Puigdemont crida a «desbordar democràticament» l'Estat a les urnes

El president de la Generalitat assegura que la llei del referèndum és vigent i que cap tribunal la podrà tombar | Davant del consell nacional del PDECat, el dirigent nacionalista sosté que les "garanties" de l'1-O passen per la participació en la consulta vinculant

Carles Puigdemont, al consell nacional del PDECat
Carles Puigdemont, al consell nacional del PDECat | PDECat
09 de setembre de 2017, 11:55
Actualitzat: 12:29h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reclamat aquest dissabte "desbordar democràticament" l'Estat a les urnes el proper 1-O i també en la Diada que se celebrarà d'aquí a dos dies a Barcelona. "No hi ha més garantia democràtica que obrir els col·legis", ha assegurat Puigdemont, que ha enviat missatges implícits a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha decidit acatar el Tribunal Constitucional (TC) i no cedir -de moment- els locals de votació habituals pel referèndum.

"Farem tot el que calgui per tirar endavant el mandat democràtic i protegir els treballadors públics i els proveidors des de la legitimitat i la legalitat", ha indicat Puigdemont. El president sosté que la llei del referèndum segueix vigent, i ha ressaltat que "cap tribunal la podrà tombar". La norma ja està suspesa pel TC i la Fiscalia ja ha demanat que s'aturin tots els preparatius de la consulta vinculant. Per damunt dels reglaments hi ha els drets humans", ha volgut insistir.

Puigdemont ha denunciat la deriva "autoritària" i "demofòbica" de l'Estat, i ha citat explícitament la presència de la Guàrdia Civil davant del setmanari El Vallenc. També s'ha referit a l'empresonament del periodista turc Hamza Yalçin, un assumpte que el president sovint fa servir per denunciar la qualitat democràtica del govern de Mariano Rajoy.
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, conversa amb Joaquim Forn i Santi Vila en el consell nacional del PDECat. Foto: PDECat


"Operació provocació"

El dirigent nacionalista ha volgut traslladar confiança davant del consell nacional del PDECat. "Això comença i acabarà bé", ha assegurat Puigdemont. "Primer va ser l'operació claveguera, després l'operació patrimoni i ara l'operació provocació", ha assegurat el president, que ha demanat "no caure de quatre grapes" en aquesta estratègia. "Tenen despesperació i impotència. No s'expliquen com és possible que un suflé aguanti tant", ha ironitzat Puigdemont.

Puigdemont demana "no caure de quatre grapes" en l'estratègia de l'Estat i assegura que el dret a decidir és "inajornable"

"No entenen com el suflé té duresa d'un marbre. El temps va passant i no baixa", ha assenyalat el dirigent nacionalista. "A més querelles i més amenaces, més gent i més determinació del Govern", ha assenyalat. "El dret a votar és inajornable. Hem arribat fins aquí moguts per un objectiu fonamental, que és el dret a decidir", ha assenyalat el màxim dirigent català, que ha retret a Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP) "passar d'ensenyar cartells a favor del referèndum a ser aplaudits per PP i Ciutadans".

Reconeixement al càrrecs

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha volgut arrencar la intervenció demanant als diputats de la formació nacionalista que s'aixequessin per tal de rebre un aplaudiment del consell nacional. I, després, ha reclamat que es posessin dempeus els alcaldes i alcaldesses que ja han fet costat explícitament al referèndum de l'1-O. Els aplaudiments a Puigdemont i els crits de "president" també han aparegut en la intervenció de Pascal, que s'ha limitat al reconeixement dels càrrecs del PDECat.

Agraïment als encausats pel 9-N

Artur Mas, expresident de la Generalitat i màxim dirigent del PDECat, ha intervingut a porta tancada i ha insistit que les "armes" de l'Estat són la "por" i les "represàlies". Es referia a la decisió del Tribunal de Comptes de fer-li pagar a ell i a onze exalts càrrecs més -entre els quals Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau- una fiança de 5,12 milions d'euros per les despeses del 9-N. Els encausats pel Tribunal de Comptes han estat convidats a aquest consell nacional, inclosa Ortega, que no és militant.

Pascal els ha convidat a pujar a l'escenari en un gest d'agraiment. "Vosaltres sou nosaltres, i nosaltres som vosaltres", ha assegurat la dirigent nacionalista. Els quadres del partit els han dedicat un llarg aplaudiment. Els membres del Govern -inclosa la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí- també han pujat a l'escenari i, cap al final, el públic assistent ha començat a entonar el "no tinc por".