Puigdemont enllesteix la ronda de contactes amb dirigents del PDC per consensuar el full de ruta

El president de la Generalitat perfila els detalls del discurs que farà a la qüestió de confiança | La validació "vinculant" a les urnes del procés independentista, clau de volta de la intervenció | La CUP espera gestos per negociar els pressupostos

Artur Mas i Carles Puigdemont, al congrés fundacional del PDC
Artur Mas i Carles Puigdemont, al congrés fundacional del PDC | Adrià Costa
23 de setembre de 2016, 16:07
Actualitzat: 18:32h
Compte enrere cap a la qüestió de confiança de dimecres vinent. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està mantenint contactes amb bona part de la cúpula del Partit Demòcrata Català (PDC) per definir el full de ruta que presentarà al Parlament i que ha de servir per detallar els passos cap a la culminació del procés independentista. Entre aquests dirigents hi ha la cúpula de la formació, encapçalada per Artur Mas, Neus Munté i Marta Pascal, i consellers del Govern.

"Ens està escoltant a tots, aquests dies, i és bo que així sigui", apunta a NacióDigital un alt dirigent consultat. "Estic segur que el contingut de la intervenció sorprendrà", assenyala una altra veu coneixedora dels contactes. "Ho porta molt ell", recalca una tercera font. Puigdemont té previst detallar els seus plans a la cúpula de Junts pel Sí –on s'han registrat topades en les dues últimes reunions- i al grup parlamentari format per quadres del PDC, d'ERC i independents. 

Dirigents del PDC consultats indiquen que s'està "explorant la fórmula adequada" per complir amb el mandat democràtic del 27-S "sense fer el ridícul" i esquivant els "entrebancs" que l'Estat posarà per impedir la validació del procés a les urnes. En aquest sentit, veus nacionalistes insisteixen que la votació posterior a l'aprovació de les tres lleis de desconnexió es pot veure afectada, per exemple, pel fet que el govern espanyol les impugni "en qüestió d'hores".

Unilateralitat i resultat vinculant

L'expectació entre els quadres del PDC és màxima, aquests dies. Ja saben que oferirà per enèsima vegada pactar un referèndum amb l'Estat, i n'hi ha que especulen amb la possibilitat que obri la porta a convocar-ne un d'unilateral. "En tot cas, però, el concepte important és que el resultat sigui vinculant", afegeixen des de la cúpula del partit.

El Govern explora des de fa setmanes totes les vies legals per poder votar la independència, i no es descarta cap via. Les eleccions constituents encara consten oficialment com a "pantalla democràtica" –expressió molt de l'agrat de Puigdemont- en el full de ruta de Junts pel Sí, però han perdut pistonada les últimes setmanes.

Discrepàncies formals

Un dels condicionants de Puigdemont és el paper de l'expresident Artur Mas, oposat al referèndum unilateral d'independència (RUI) que proposa la CUP i que "sedueix" l'actual cap de files de la Generalitat. En reunions privades, Mas ha fet constar que "no s'ha de repetir un 9-N amb pitjor resultat", i hi ha sectors destacats del PDC que comparteixen aquesta opinió. "No podem fer el ridícul", resumeix un alt dirigent.

Al partit, la nova executiva no ha emès missatges rotundament contraris al RUI. Marta Pascal, de fet, va assenyalar durant l'estiu que es podria incloure una partida als pressupostos per organitzar-lo. La coordinadora general de la formació afronta aquests dies el primer debat rellevant en clau nacional des que va assumir el càrrec.

Els anticapitalistes esperen un gest de Puigdemont per enfilar la negociació dels pressupostos, actualment encallada. La cúpula de Demòcrates de Catalunya també li ha fet saber al president la seva aposta pel RUI, i miren d'influir en aquest sentit. L'última paraula la tindrà el president, però abans haurà de consensuar-ho dins del PDC.