"Obeir un Parlament escollit pels ciutadans no és, per a un demòcrata, cap sacrifici. L'Estat espanyol, en canvi, ho converteix en una proesa", ha sentenciat el president de la Generalitat.
En la mateixa línia s'han expressat ERC i la CUP, que han assegurat que estan disposats a "desacatar". Mireia Vehí ha insistit que la seva formació no pensa obeir cap resolució d'aquesta institució que impliqui frenar el procés de desconnexió. Per la seva banda, Joan Tardà ha assegurat que "ens mantindrem fidels al Parlament de Catalunya. Si cal desacatar, desacatarem".
Amb aquesta suspensió, la resolució del Parlament queda sense efecte provisionalment. I no serà fins al setembre quan es pronunciarà sobre el fons de la qüestió. Més enllà, ha donat 20 dies al Parlament, al govern espanyol i al fiscal perquè presentin al·legacions.
Pel que fa a Carme Forcadell, serà en el mateix ple del setembre que el Constitucional decidirà quines mesures li aplica. De moment, el Constitucional obre també la via per a l’adopció de les mesures previstes a l’article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que preveu sancions econòmiques de 3.000 a 30.000 euros i la suspensió de les funcions de càrrecs públics.
Així, ha advertit tant a Forcadell, com a Puigdemont i els membres del govern i de la mesa del Parlament que en un termini de 20 dies, informin sobre el compliment de les resolucions ja adoptades el desembre i el passat 19 de juliol "a efectes de l'eventual adopció pel Tribunal de les mesures previstes" a la Llei Orgànica per fer complir les seves resolucions.
Obeir un Parlament escollit pels ciutadans no és, per a un demòcrata, cap sacrifici. L'Estat espanyol, en canvi, ho converteix en una proesa
— Carles Puigdemont (@KRLS) 1 d’agost de 2016
Obeirem, i tant que sí. Obeirem el Parlament, complirem el compromís amb els ciutadans i bastirem un Estat lliure, modern i pròsper.
— Carles Puigdemont (@KRLS) 1 d’agost de 2016