"Cal una rectificació urgent. El president del govern espanyol té l'oportunitat magnífica de posar-se al costat de les solucions. Estic disposat a trobar-me a Brussel·les o en qualsevol lloc de la Unió Europea amb ell", ha indicat. La reunió que ha demanat Puigdemont, segons ha explicat acompanyat dels màxims dirigents de Junts per Catalunya, s'ha de produir "sense condicions" per les dues bandes. "La política no es pot fer sense diàleg", ha indicat. Ha aprofitat per apel·lar la Comissió Europea, a qui ha demanat "escoltar" les demandes catalanes. "No demano que canviïn de posició, sinó que ens escoltin", ha refermat el dirigent català.
🎥 president @KRLS: "Estic disposat a reunir-me amb Rajoy a Brussel·les o en un altre lloc de la Unió Europea que no sigui l'Estat espanyol perquè hem d’abordar la nova etapa politica que comença a Catalunya, l'Estat i Europa"#JuntsXCat pic.twitter.com/UxTOVs3sXv
— Junts per Catalunya 🎗 (@JuntsXCat) 22 de desembre de 2017
"La normalitat alterada torna a Catalunya. I torna de la mà del Govern que és, ha estat i serà garantia d'estabilitat a través de la continuïtat institucional, de l'expressió democràtica i no violenta de les demandes i anhels, i a través de les polítiques públiques pensades per tot el país", ha assenyalat Puigdemont, que ha considerat "il·legítima" la irrupció del 155. "Han pretès trencar la societat amb el que és una discrepància política. Han volgut trencar la continuïtat de les nostres institucions legítimes i seculars", ha ressaltat el dirigent independentista.
Retorn i Govern
Puigdemont ha insistit que la República "ja està proclamada" i que el 21-D s'ha convertit en la segona volta de l'1 d'octubre "amb les regles del joc de l'Estat". Això hauria de permetre que el govern espanyol i les institucions espanyoles acceptin el resultat dels comicis, cosa que, segons l'argumentari de la campanya, hauria de permetre el seu retorn i el de tots els consellers al Palau de la Generalitat. El president no ha concretat el moment en què farà via cap a Barcelona, però ha insistit que en cas de ser investit hi ha d'haver "garanties" de respecte "a les regles del joc i de la democràcia".
El president s'ha obert, de passada, a acords més enllà de l'independentisme per evidenciar el rebuig a l'article 155 de la Constitució. Això vol dir que es buscaran enteses amb els "comuns", que tenen només 8 escons però que han fet explícit el seu rebuig a la intervenció de l'autonomia i també a la declaració d'independència. Pel que fa a la formació del nou executiu, hi haurà aviat converses amb ERC per reeditar la fórmula prèvia al 155. La CUP s'ha ofert per entrar-hi.
Reunió amb els diputats
Puigdemont ha arrencat el matí amb una reunió -virtual- amb els diputats electes de Junts per Catalunya a la seu de la candidatura. A Brussel·les, el president ha estat acompanyat pels consellers Lluís Puig i Clara Ponsatí, així com també pel portaveu de la llista i número vuit per Barcelona, Eduard Pujol. Aurora Madaula, número nou, ja va passar ahir la nit electoral a Bèlgica, juntament amb Francesc de Dalmases, número setze. David Bonvehí, coordinador general del PDECat, també va ser a Brussel·les per seguir el recompte al costat del president, amb qui guarda una bona relació.
â–¶ï¸ Primera reunió de treball amb els diputats electes, encapçalada pel president @KRLS.#JuntsXCat pic.twitter.com/IA4MMQNLz3
— Junts per Catalunya 🎗 (@JuntsXCat) 22 de desembre de 2017
A la cita del candidat amb els electes de Junts per Catalunya hi han assistit bona part dels protagonistes de la campanya, com és el cas d'Elsa Artadi, directora de l'estratègia, i els consellers Josep Rull i Jordi Turull. Les cares de satisfacció són una constant des d'ahir a la nit, quan van aconseguir superar ERC -favorita a les enquestes- en la pugna per l'hegemonia independentista al Parlament.

Eduard Pujol i Elsa Artadi, de Junts per Catalunya. Foto: Adrià Costa