Puigdemont reclama la mobilització del món local per fer possible el referèndum

El president de la Generalitat troba "fonamental" el PDECat per emprendre el procés constituent | La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, apel·la a la responsabilitat dels municipis per fer possible la votació de l'1 d'octubre | Els alcaldes i regidors de la formació es posen a disposició de l'executiu per posar les urnes

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la convenció del PDECat
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la convenció del PDECat | Julio Díaz / PDECat
09 de juny del 2017
Actualitzat a les 19:36h
Carles Puigdemont ha arribat poc després de les 16.30 a l'hotel de Lloret de Mar en el qual el PDECat celebra entre avui i demà una convenció municipalista. S'ha fet fotos amb clients de l'hotel -la majoria d'ells passejant amunt i avall amb el banyador posat-, ha signat el llibre d'honor de l'establiment i després ja s'ha dirigit cap a l'auditori on l'esperaven centenars de quadres de la formació nacionalista, que avui especialment tenien moltes ganes d'aplaudir-lo per inaugurar les jornades. Ha situat el referèndum com a oportunitat per construir el nou país "de baix a dalt" i ha indicat que la "xarxa democràtica del món local" és clau de cara al procés constituent, pel qual ha considerat "fonamental" el perfil dels quadres del PDECat. 

"La gent té el dret de ser protagonista del país que volem. Ja ha passat a la història que hi hagi gent que decideixi per nosaltres a què tenim dret i a què no. Avui serem i podem dir als nostres cutadans que si volem fer un millor país és per fer-lo conjuntament", ha indicat el dirigent nacionalista. "Necessitem l'aportació de tothom", ha ressaltat. "Un país on hi ha discrepància entre la seva gent és un gran país. Allunyeu-vos dels països de pensament únic", ha recomanat Puigdemont.

"Volem que tothom pensi el que hagi de pensar. El procés constituent d'un país saludable des d'un punt de vista democràtic s'ha de basar en la xarxa de representació democràtica que és el món local. Perquè volem un procés de baix cap a dalt, que és la millor garantia perquè allò que vingui de dalt es faci pensant en els de baix", ha manifestat el dirigent nacionalista.

El president de la Generalitat es "refia", ha dit, del món local del PDECat per tal de fer possible el referèndum. "Sé que puc comptar-hi", ha destacat Puigdemont, que donava "per descomptat" el suport. "En aquesta nova etapa que se's obre com a país, un dels reclams més poderosos que tenim no és el debat de la independència sí o no, sinó la possibilitat que oferim als nostres conciutadans de fer les coses diferents per fer-les millor", ha resumit Puigdemont.

"Necessitem un estat per fer-lo. Aquesta ha de ser la conclusió després d'entendre que el país el fem nosaltres i que, per fer-lo bé, ens calen eines que ara no tenim a la nostra disposició. El moment és ara", ha apuntat. El president ha recordat que la Transició espanyola es va fer "de dalt a baix", potser perquè "no es podia fer d'una altra manera". "Avui són minoria els ciutadans que van poder votar la validació de la Constitució espanyola, i encara més els que la van aprovar", ha destacat.

"Una de les raons que expliquen això era l'absència d'una xarxa democràtica de base, representativa, com sou els ajuntaments", ha dit Puigdemont en referència als quadres locals del partit, preguntant-se si la Constitució hauria sortit diferent si hi hagués hagut alcaldes com ara Salvador Sunyer, que ha mort aquest divendres i que va ser, també, senador l'any 1977.

Pascal crida el món municipal a fer possible el referèndum

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha volgut saludar Puigdemont agraint-li la presència en un dia que no és un "qualsevol", en referència als esdeveniments que s'han produït a Palau. "Gràcies pel teu coratge, per la determinació, per la il·lusió", ha assegurat Pascal, que ha carregat contra la voluntat "d'espantar" del govern espanyol davant les ganes de "tirar endavant" que té el sobiranisme.

L'excap de files de la JNC ha assegurat que la pregunta és d'alt valor "simbòlic", i ha assenyalat que hi ha una "reflexió" a fer davant el repte de l'1 d'octubre. "Els alcaldes i regidors que mireu als ulls a la gent, i ens hem de convèncer que el món municipal és fonamental perquè la democràcia i el referèndum tirin endavant. La responsabilitat històrica que tenia el president també la teniu els alcaldes i les alcaldesses, perquè sou la corretja de transmissió. Si això no funciona, si no som capaços de donar arguments ni de posar les urnes, seríem culpables. Si el món municipal està al peu del canó, això funcionarà. Votarem i construirem un país millor", ha ressaltat.
 

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, durant la convenció municipalista. Foto: Julio Díaz / PDECat


La dirigent nacionalista s'ha referit a la querella que ha presentat la Fiscalia al Tribunal de Comptes per tal que Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega siguin condemnats per malversació de fons públics pel 9-N, un delicte del qual van ser exonerats ja abans que se celebrés el judici corresponent al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). "Aquest procés requereix de la convicció més íntima d'estimar el nostre país. Al final, el que volem és que la democràcia parli", ha apuntat Pascal.

Manifest dels alcaldes i regidors

Marc Solsona, president del consell d'acció municipal del PDEcat, ha llegit el manifest de "compromís insubornable" amb les persones i, per extensió, amb el referèndum. "Estimem el nostre país i ara volem fer un pas més: ara és el moment de posar-nos dempeus per treballar sense por i aconseguir la independència", ha destacat l'alcalde de Mollerussa i diputat de Junts pel Sí.

"Només amb un estat independent podrem garantir una vida millor als nostres ciutadans", ha assegurat Solsona, que ha recordat l'esperit del 9-N i les persones que el van fer possible des del Govern. "Els càrrecs electes del PDECat ens posem a disposició del president, del Govern i del Parlament per fer possible el referèndum de l'1 d'octubre. Estem preparats", ha resumit el dirigent nacionalista.

Anunci i reacció de perfil baix

Puigdemont i Oriol Junqueras han anunciat aquest divendres des del Pati dels Tarongers la pregunta del referèndum de l'1 d'octubre: "Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?". A l'acte hi han assistit tots els diputats de Junts pel Sí i de la CUP, així com també els membres del Govern. Puigdemont ha volgut garantir que l'executiu aplicarà totes les "garanties" per tal que la consulta vinculant tingui un resultat vàlid des del punt de vista internacional. La previsió és que la llei que ha de fer possible el referèndum s'aprovi després de vacances, a partir del 15 d'agost.

El govern espanyol, de moment, ha optat per una resposta de baix perfil. No ha comparegut la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ni el president Mariano Rajoy, com s'havia arribat a especular, sinó que qui ha posat veu i cara a la reacció de l'anunci fet a Palau ha estat el portaveu Íñigo Méndez de Vigo. "Ha estat una escenificació", ha assegurat Méndez de Vigo, que ha situat l'actuació del govern espanyol en el moment en què es passi "dels anuncis als fets".