Qui serà president de la Generalitat? Tots els pactes possibles després del 12-M

El tripartit, la sociovergència i la suma de PSC, PP i Vox superen la majoria absoluta en un Parlament que deixa enrere la majoria independentista hegemònica durant una dècada

El Palau de la Generalitat, en una imatge d'arxiu.
El Palau de la Generalitat, en una imatge d'arxiu. | ACN
12 de maig de 2024, 21:35
Actualitzat: 23:16h

Després de setmanes de projeccions, càlculs i hipòtesis, els partits catalans ja saben exactament de quina força disposen per negociar després de les eleccions del 12-M. Amb les cartes repartides i els escons assignats, a partir d'aquesta mateixa nit arrenca la veritable pugna per saber qui ocupa el Palau de la Generalitat els propers quatre anys. Aquestes són totes les combinacions possibles, amb dos noms destacats: Salvador Illa, guanyador dels comicis, i Carles Puigdemont, que ha quedat segon i afronta la carpeta del retorn. ERC, que s'ha dessagnat, i els comuns, que també han perdut escons, tenen la clau per situar Illa a la Generalitat a través d'un tripartit. 

 

 

 

Tripartit PSC-ERC-comuns

El tripartit que formarien socialistes, republicans i comuns -68 escons entre tots, a un de la majoria absoluta- és una de les opcions plausibles e cara a l'endemà. La clau de tot la tenen els republicans, que hauran de decidir si no s'impliquen en la governabilitat -refent-se des de l'oposició- o si alteren les aliances de l'última dècada per entregar la Generalitat als socialistes. Tenint en compte que ERC fa costat a Pedro Sánchez a Madrid, on també governa Sumar -aliats de Jéssica Albiach-, un govern d'esquerres quadraria amb l'estabilitat a Sánchez. La dimensió de la patacada dels republicans, però, obligarà a una reflexió que alterarà la negociació de qualsevol pacte.

Sociovergència PSC-Junts

En l'última legislatura, els socialistes i Junts s'han posat d'acord en qüestions rellevants, com ara el Hard Rock o bé la carpeta de la seguretat. Amb els resultats escrutats a la mà, sumen 77 escons. Es podran entendre després de les eleccions? La resposta tendeix a ser negativa, perquè tant Illa com Puigdemont han verbalitzat en campanya que no hi ha marge per a una entesa, tot i que a Madrid les dues formacions col·laboren i tenen oberta una taula de diàleg sobre la resolució del conflicte. Sumen 76 diputats. Es tractaria d'una fórmula inèdita de Govern, i trencaria -com també ho faria un tripartit- els blocs del 2017. Faria Junts president un dirigent del PSC que va aplicar el 155 i amb qui s'ha confrontat?

PSC-PP-Vox

Es tracta d'una suma -68 escons- improbable, perquè en teoria el PSC no vol pactar mai amb Vox i basa bona part del discurs en fer front a la ultradreta, però precedents com el de l'Ajuntament de Barcelona obliguen a mantenir certa prudència. En aquella ocasió, el PP va cedir els seus vots a Jaume Collboni per tal que Xavier Trias no fos alcalde, en una operació que també va avalar Ada Colau. Una aliança d'aquest tipus, amb l'extrema dreta dins, seria anar massa enllà, pensant també en clau estatal.

I la repetició electoral?

Tenint en compte la fragmentació i la dificultat per arribar a acords que dibuixen el repartiment d'escons, tornar a anar a les urnes a l'octubre no és una possibilitat descartable. Puigdemont, per exemple, podria fer campanya des de Catalunya, en cas que s'apliqui la llei d'amnistia tal i com està redactada. ERC hauria de refer-se, i el PSC buscaria ampliar encara més una victòria que, per primera vegada en la història, ha estat en vots i en escons. L'endemà del 12-M serà encara més taquicàrdic que la nit electoral.