El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat aquest dimarts des del Senat que "no veu oportuna" una reforma de la Constitució perquè no existeixen els consensos bàsics per dur-la a terme amb èxit i perquè es faria per donar resposta, només, als "problemes polítics" que plantegen algunes forces. "No m'oposo a una reforma" sobre aspectes "concrets", ha dit Rajoy, però "en aquest moment el millor és deixar les coses com estan" perquè cal centrar-se en "el que és fonamental" de cara al final de la legislatura, i perquè la reforma "necessita assossegament, tranquil·litat, i no estar pressionats per ningú".
El president espanyol ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de l'expresident de la Generalitat i senador del PSC José Montilla a la sessió de control del Senat. Montilla li ha preguntat per una eventual reforma de la Constitució. "Ja sé que vostè no s'oposa a la reforma però no la considera prioritària", ha dit Montilla, però "això no vol dir que el govern i el poder legislatiu no pugui afrontar un repte que respon a les necessitats de la societat espanyola".
Montilla ha advertit a Rajoy que si persisteix la tossuderia de mantenir-se ferm en la idea de no fer la reforma de la Constitució es dóna ales "als qui volen un nou període constituent". Els socialistes, ha recordat, volen donar vigència a la Constitució "reformant-la, no rebentant-la". L'expresident de la Generalitat li ha retret que condicioni la reforma a un consens previ que no existia, per exemple, quan es va començar a redactar la transició actual.
En aquest marc, li ha demanat que prengui la iniciativa i impulsi ell mateix la reforma. "Estic convençut que el procés serviria per trobar les posicions comunes", ha dit Montilla, que ha afirmat que la necessitat de la reforma "guanya cada dia més adeptes". "Pensi-ho, en realitat té una oportunitat que si l'aprofita els espanyols li ho agrairan, arrisqui i lideri aquest procés", ha sentenciat.
La reforma no és una prioritat de l'executiu Rajoy
Rajoy, per contra, ha insistit que la reforma de la Constitució no és una prioritat del seu executiu, com ja ha repetit en diverses ocasions. "La resposta no pot ser molt diferent i no es pot canviar cada mig any d'enfocament", ha dit Rajoy, que ha recordat que ell "no s'oposa a fer un canvi a la Constitució", però és "partidari de reformes concretes" i "en aquest moment no ho veu oportú" perquè els qui ho volen "no tenen clar exactament què és el que volen" i si volen "un estat simètric o asimètric amb les mateixes competències".
I és que per Rajoy, "no hi ha acord sobre el seu contingut, sobre el sentit de la reforma i sobretot no saben amb quins suports es poden comptar". "Per tant jo crec que en aquest moment el millor és deixar les coses com estan, concentrar-nos en el fonamental i tenir molt clara una cosa: no és bo reformar la Constitució al so d'un problema polític que plantegen algunes forces polítiques perquè la reforma necessita assossegament, tranquil·litat, i no estar pressionats per ningú".
El president espanyol ha recordat que no es pot comparar la situació actual amb la de la transició, quan "tothom volia un sistema democràtic, la sobirania nacional, i la immensa majoria un règim autonòmic". "No té res a veure el 1977 amb avui, que hi ha una constitució amb un sistema d'estat i una garantia de drets i deures". Per aquest motiu, segons Rajoy, "es poden fer alguns retocs", però cal "valorar l'oportunitat".
"Vostè sap que aquest debat no s'ha plantejat perquè es mencionin o no les comunitats autònomes a la Constitució, sinó que es posa en tela de judici la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols", ha dit Rajoy, que ha afirmat que els arguments que es donen ara per ara "no justifiquen avui obrir aquest meló a la part final de la legislatura".
Rajoy no vol reformar la Constitució: «És millor deixar les coses com estan»
El president del govern espanyol assegura que "no veu oportú" canviar el text perquè es faria per donar resposta als "problemes polítics" que plantegen algunes forces
Ara a portada
-
Energia D'on ve i qui la consumeix: així funciona l'energia elèctrica a Catalunya Ona Sindreu Cladera
-
Energia El govern espanyol avisa que no es tancarà cap nuclear si no hi ha garanties de subministrament Redacció
-
Societat Les altres grans transformacions de Barcelona: obres pendents i promeses a mitges David Cobo
-
Societat Més de 20 quilòmetres de cues a l'AP-7 en una operació tornada del pont marcada per la pluja Redacció
-
Economia Puigdemont admet ara la «discrepància» amb el conseller de Junts a la CNMC que va votar sí a l'opa al Sabadell Marc Orts i Cussó
Publicat el 10 de febrer de 2015 a les 17:00
Et pot interessar
-
Política Vox, un any després del 12-M: consolidació sota la partitura de Trump
-
Política El govern espanyol separa en la investigació de les causes de l'apagada el sistema elèctric i la ciberseguretat
-
Política Junts es planteja presentar una esmena a la totalitat a la reducció de la jornada laboral al Congrés
-
Política Els Comuns, un any després del 12-M: defensors de l'habitatge amb una aritmètica a favor