Rajoy posa Samaranch com a «exemple» pels catalans enfront dels «camins que no porten enlloc»

El president espanyol defensa l'aplicació del 155 davant dels empresaris i demana que tornin les empreses | Gay de Montellà demana "negociació i pacte" i prioritzar una inversió intensiva en el corredor mediterrani

Mariano Rajoy, flanquejat per Enric Millo, Gay de Montellà i Joan Rosell.
Mariano Rajoy, flanquejat per Enric Millo, Gay de Montellà i Joan Rosell. | ACN
22 de novembre de 2017, 21:37
Actualitzat: 23 de novembre, 12:56h
Mariano Rajoy a Catalunya s'ha trobat com a casa aquest vespre, en l'acte de lliurament de les medalles d'honor i els premis Ferrer Salat que atorga anualment Foment del Treball. Rajoy ha elogiat Ferrer Salat i, fent-ho venir bé, l'ha posat com a exemple de "catalanisme profund" i compromís amb Espanya. Ha definit de referent qui va ser líder dels empresaris catalans i president de la CEOE. Tot seguit, ha aprofitat la concessió de la medalla d'honor in memoriam de Foment al difunt expresident del COI i expresident de la Diputació de Barcelona durant el franquisme, Juan Antonio Samaranch, per presentar-lo com a "exemple" pels catalans, enfront els "disbarats i els camins que no portem enlloc".

Rajoy ha reivindicatsat en el seu discurs la seva decisió de suspendre l'autonomia: "Ho estem fent amb mesura", ha dit, per posar fi "a una etapa d'incertesa que es podia haver endut per endavant tot el que s'ha aconseguit". "Hem aplicat el 155 en compliment d'un deure amb la societat -ha afirmat- i per obrir una etapa que miri al futur". El president espanyol ha dit que el 155 ha estat una mesura excepcional per un moment excepcional. "Ha estat precís substituir" el Govern català, ha asseverat, i ara toca que retorni la confiança. En això, la tasca dels empresaris i d'entitats com Foment serà crucial. El president espanyol ha demanat a les empreses que han traslladat la seu que tornin a Catalunya.

Sobre l'escenari posterior al 21-D, Rajoy ha dit que parlarà "amb tots", però sempre "dins del marc que la Constitució i la llei ens imposen". Ha dit que, més enllà de quin sigui el resultat a les urnes, "continuaré sent el president de tots". Ha mostrat "confiança" en què els catalans posaran fi a la "deriva" que, segons ell, ha suposat el procés.

La segona visita després del 155

És la segona visita de Mariano Rajoy a Catalunya des de l'aplicació del 155. L'anterior va ser el 12 de novembre, amb motiu de la presentació de la candidatura de Xavier García Albiol a la Generalitat. I és el primer cop que el president espanyol assisteix a aquesta celebració de la patronal catalana. Però estem a les portes de la campanya  i la presència de membres de l'executiu serà constant fins al 21-D. Rajoy té previst tornar a Catalunya els propers 2, 8 i 17 de desembre per actes electorals.    

En les seves paraules de benvinguda, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, s'ha referit a la situació política i a la marxa d'empreses, que han traslladat les seves seus "per la inseguretat jurídica i la inestabilitat política". Ha demanat a Rajy fer els possibles per garantir el seu retorn, inclòs un pla de xoc que aturi els efectes a llarg termini que els trasllats empresarials pot tenir.

Gay de Montellà no ha fet cap referència al Govern de la Generalitat ni a la suspensió de l'autonomia, tot i que ha demanat "diàleg, negociació i pacte". També ha reclamat el corredor mediterrani, "que requereix una inversió intensiva", i "una fiscalitat no discriminatòria". Ha parlat de "recuperar l'estabilitat política i la certesa econòmica en un marc de convivència i respecte a la legalitat".    

El president de la CEOE, Joan Rosell, ha intervingut per lloar l'èxit que han representat, segons ha afirmat, els darrers quaranta anys de la història recent d'Espanya, que segons ell no es poden desmentir. Ha assegurat que en els propers mesos es produiran esdeveniments que decidiran el futur de Catalunya.

Botín, Samaranch, Molinas

Entre els premiats d'aquest any destaca Ana Botín, presidenta del Banco Santander, amb la medalla d'or a l'Empresari de l'Any com a reconeixement al que Foment defineix com "l'operació financera de l'any", l'adquisició del Banco Popular.  Ha atorgat la medalla d'honor in memoriam a Juan Antonio Samaranch amb motiu dels 25 anys dels Jocs, i una medalla amb menció especial a Alfred Molinas, expresident de Foment, de 94 anys, setze dels quals van ser com a líder de l'entitat.

Foment ha lliurat els guardons que duen el nom de Carles Ferrer Salat, un altre expresident de l'organització, a la Fundació Repsol (pel seu compromís social), Barcelona Tech City (en la menció d'I+D), Roca (per l'esforç en internacionalització) i Mango (en medi ambient).

Escenari diferent al de l'any passat

L'any passat, el lliurament de premis de Foment va ser molt diferent. Va assistir-hi el rei Felip VI i el president Carles Puigdemont. En aquella ocasió, es va evidenciar la manca de diàleg entre Catalunya i l'Estat. Mentre Puigdemont va fer un discurs explicant el lideratge econòmic del país amb un Estat en contra, el monarca va fer una intervenció retòrica sense la més mínima al·lusió a la situació política. En canvi, el president de la CEOE, Joan Rosell, sí que va reclamar en els eu parlament que s'engegués un diàleg sense maximalismes.

Desprocessant el sobiranisme

La presència del president espanyol a la seu de Foment no és un mer acte protocol·lari. És, de fet, la constatació d'un llarg nuviatge. Foment del Treball ha estat, de llarg, l'organització empresarial més bel·ligerant amb el procés sobiranista. Les reivindicacions de Foment en favor d'un pacte fiscal van generar incomoditat a la Moncloa, però ja només són  ressons del passat. Concretament, del juny del 2012. Encara més tard, el desembre del 2014, veient la negativa del govern espanyol a fer cap concessió, Gay de Montellà es queixava i deia que el pacte fiscal ja es quedava curt.

Però a mesura que el procés ha avançat enmig de la negativa clamorosa de Madrid de fer cap proposta política, Foment també ja anat girant cap a l'hostilitat explícita al sobiranisme. Gay de Montellà va expressar la postura política de l'organització empresarial el juny passat quan va dir que "500 anys d'història en comú no es poden canviar en sis".

El juliol passat, la comissió jurídica de l'entitat es va alinear amb el discurs més dur llançat des de l'Estat titllant la tramitació pel Parlament de la llei del Referèndum de "cop d'estat jurídic contrari al dret intern i internacional". El posicionament de Foment en contra de les lleis de desconnexió va merèixer el juliol passat l'elogi de Rajoy, qui va definir l'actitud de Foment enfront el procés de "noble, honorable i valenta".