'Els comptes', ha dit, 'han de sumar 100'. Rubalcaba també ha admès que Catalunya històricament ha rebut un tracte 'discriminatori i negatiu' per part de les inversions de l'Estat, un fet que segons ha afirmat es va començar a corregir a la disposició addicional Tercera de l'Estatut.
El ministre de l'Interior ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a Punto Radio on li han demanat que es posicionés sobre el procés de reforma de finançament i les actuals discrepàncies entre el govern de la Generalitat i l'executiu de Zapatero. En primer lloc, Rubalcaba ha volgut deixar clar que el govern espanyol 'complirà l'Estatut de Catalunya així com la resta dels estatuts', i ha apuntat que per aquest motiu 'ja s'han fet algunes transferències' en el marc d'aquesta 'segona fase de descentralització' que, segons ha puntualitzat, 'probablement serà la última'.
Pel que fa al finançament, Rubalcaba ha admès que Catalunya té raons per demanar un millor tracte perquè, com el País Valencià, les Illes Balears i Madrid, és una comunitat 'infrafinançada'. Segons el ministre, l'executiu espanyol 'ja ha fet algunes coses a l'Estatut' per corregir aquesta situació respecte a les inversions, com una disposició addicional Tercera que va ser 'molt criticada' i que ara 'tothom oblida perquè veu que és justa' perquè 'és veritat que Catalunya havia patit per part de l'Estat un tracte discriminatori i negatiu'.
Segons Rubalcaba, tot i que Catalunya té raons per demanar un millor finançament, cal 'no dramatitzar' la discrepància entre els governs català i espanyol, perquè la manca d'entesa és 'normal quan es comencen a discutir temes tan difícils com els recursos', i 'més en un moment de dificultat econòmica com el que tenim'.
En aquest marc, segons el ministre, 'Catalunya ha d'entendre que és una negociació difícil', i que l'executiu espanyol 'està disposat a millorar el seu finançament', però també ha d'entendre 'que els comptes han de sumar 100' i que 'totes les comunitats autònomes tenen necessitats'. 'L'Estat', ha dit, 'està disposat a fer un esforç' a Catalunya, però també 'ha de veure el conjunt del país'. (Roger Pi / ACN).