
Josep Rull, en un imatge d'arxiu Foto: ACN
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha lamentat que Vueling hagi suprimit tres rutes des de l’aeroport de Barcelona i que ho hagi fet sense informar-ne el Govern. Durant una compareixença aquest dimecres al Parlament per avaluar la crisi de Vueling al Prat, el conseller ha criticat aquestes supressions de les rutes a Rabat (Marroc), Xeremétievo (Rússia) i Vilnius (Lituània) com una “una sacsejada a la confiança que havíem començat a construir” per resoldre els problemes de les darreres setmanes a l’aeroport barceloní. Així mateix, Rull ha atribuït el caos aeroportuari del Prat a una “manca d’avions de reserva, de personal d’informació, de tripulacions i de treballadors de handling” de Vueling a l’aeroport de Barcelona.
Durant la seva compareixença a la cambra catalana, el titular de Territori i Sostenibilitat ha assenyalat que la “credibilitat” de la companyia ha quedat malmesa arran de la crisi del Prat i ha lamentat que, darrere d’això, també s’ha vist afectada negativament “la imatge de Catalunya com a destinació turística”. “Vueling forma part d’un grup britànic però actua com una companyia catalana. Per això, una prioritat del govern és garantir que l’operativa de Vueling al Prat funcioni correctament”, ha sentenciat Rull.
El conseller ha fet una reflexió més general sobre la política aeroportuària que afecta l’aeroport del Prat. “Tenim un molt bon aeroport, concebut per fer connexions i per exercir com a ‘hub’, però ens cal una política aeroportuària que aposti per fer vols de llarg radi i de companyies que treballin en xarxa i ubicar aquesta oferta a la T1, mentre que a la T2 es concentrin els vols de punt a punt i les aerolínies de baix cost”, ha afirmat. Rull ha indicat que Catalunya necessita “poder polític per defensar aquest model, ja que el criteri polític a l’Estat és potenciar el ‘hub’ de Barajas i ignorar la demanda que hi ha a la capital catalana”.
Rull també ha repassat el contingut de les comissions de seguiment entre Vueling i la Generalitat sobre la crisi del Prat. El conseller ha apuntat que l’aerolínia ha reconegut que “no s’ha gestionat bé la crisi i que no es va atendre adequadament els usuaris” i que caldria haver anul·lat alguns vols anticipadament i informant-ne amb més temps els consumidors. El conseller ha recordat que durant els primers dies la crisi va afectar 8.000 persones per cancel·lacions de vols i 56.000 més per retards, però que “no s’acaba de veure el suport” del grup IAG (matriu de Vueling) en la gestió de la crisi.
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha recordat que l’Agència Catalana de Consum (ACC) ha desplegat efectius excepcionalment a l’aeroport del Prat per informar els usuaris afectats per la crisi de Vueling. Des de l’inici d’aquests incidents, el personal de Consum ha rebut 404 consultes, ha atès 355 persones al mateix aeroport, i ha tramitat 133 reclamacions i una denúncia relacionades amb els problemes de Vueling al Prat. Baiget també ha afegit que l’ACC supervisarà que s’abonin les indemnitzacions de Vueling als consumidors que hagin patit cancel·lacions o retards en el seus vols i ha lamentat que l’aerolínia no està subministrant tota la informació que li reclama el Govern.
L'oposició demana més contundència al Govern davant Vueling
Durant el torn de paraula de l'oposició, la diputada de Ciutadans, Marina Bravo, ha considerat que el Govern hagués pogut fer més del va fer en la gestió de la crisi de Vueling. La diputada ha dit que el Govern hauria hagut de ser més “proactiu i no tant reactiu” i més tenint en compte, com ha recordat Rull, que Vueling té tant de pes a l’aeroport.
El diputat del PSC, Òscar Ordeig, ha reclamat al Govern que obri un “expedient sancionador contundent” a la companyia per ”l’escàndol, el caos, la imatge lamentable i el tracte humiliant i intolerable” que es va donar als usuaris afectats. Ordeig ha assegurat que Vueling fa “mala praxis” perquè actua “al límit o al marge” de la llei oferint més serveis dels que pot assumir.
La diputada de Catalunya Sí que es Pot, Hortènsia Grau, ha preguntat quan es duran a terme les sancions i si el Govern té previst possibilitar una demanda conjunta dels afectats.
El diputat del PP, Alejandro Fernández, ha acusat el Govern de ser "el líder en postureig". Per una banda, perquè “fa veure” que l’Agència Catalana de Consum pot recollir les reclamacions tot i saber que qui té les competències és l’Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA). I per l’altra, perquè afirma que l'executiu català s’exclama de Vueling davant l’opinió pública, però en realitat “actua de ‘lobby’ a Madrid perquè el ministeri no elimini els seus 'slots' aeroportuaris”. Fernández ha assegurat també que ha estat el Govern qui ha promogut el ‘low cost’ a l’aeroport del Prat.
El diputat de la CUP, Albert Botran, ha preguntat als consellers per què no es va sancionar directament amb una multa a Vueling, en comptes d’obrir un expedient informatiu i, en tot cas, si no preveu de fer-ho ara, quan ja s’ha vist que “Vueling ens ha pres el pèl a tots”.