El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres la designació d'Albert Saèz com a president del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), amb 110 vots a favor, tres en contra i onze abstencions. Així, ha estat per una majoria de més de dos terços, el mínim que requeria la llei.
De fet, Sàez arribava al Ple sabent que tenia els vots favorables dels socis del Govern i de CiU. Juntament amb Sàez, també s'han designat els altres onze membres del Consell de Govern, que ho han de ser durant sis anys, segons la nova llei. El nou president de la CCMA ha dit confiar que, amb la 'manera de treballar' de 'consens' i 'responsabilitat', es podrà 'vèncer' en un 'termini raonable' els posicionaments 'una mica crítics' que hi ha hagut en relació amb el nou consell.
La designació dels dotze membres del Consell de Govern, i entre ells el president, ha estat un dels primers punts de l'ordre del dia del Ple del Parlament i s'ha fet sense debat. Els dotze membres escollits són Anna Batlletbò, Eduard Berraondo, Brauli Duart, Xavier Guitart, Roger Loppacher, Núria Llorach, Joan Manuel del Pozo, Marc Puig, Armand Querol, Albert Sàez, Àngela Vinent i Josep Viñeta.
Els dotze membres han estat escollits a través d'una votació electrònica i secreta, que ha tingut com a resultat 120 vots a favor i tres en contra, els tres diputats de C's. Posteriorment hi ha hagut la votació d'Albert Sàez com a president, que ha rebut en suport de 110 vots a favor, tres en contra i onze abstencions. Així, ha rebut el suport dels socis del Govern i CiU, l'abstenció del PPC i els vots en contra de C's.
Les votacions han arribat després d'un llarg procés, un cop la cambra va aprovar la llei que creava la CCMA. Els partits van mantenir dures negociacions per consensuar els noms de la CCMA fins que es va arribar als dotze noms finals. El CAC va emetre un informe d'idoneïtat dels candidats, tot i lamentar que s'incomplís 'l'esperit de la llei' i que s'apliquessin 'quotes de partit'. Aquest dilluns, els dotze candidats van comparèixer davant de comissió parlamentària per ser avaluats, un tràmit que també van superar.
De fet, Sàez ha mostrat el seu 'respecte per totes les opinions' que s'han produït en relació al nou Consell de Govern. A més del CAC, també ha arribat crítiques per part del Sindicat de Periodistes o els comites professionals de TV3 i Catalunya Ràdio. Sàez s'ha compromès a que el funcionament del consell 'no respondrà a aquestes expectatives que s'han creat, que és bo que s'expressin'. 'Amb la nostra manera de treballar, a partir del consens i la responsabilitat sobre la nostra feina', ha dit, 'serem capaços en un termini raonable de vèncer els posicionament una mica crítics, que em semblen raonables'.
Un cop designat president, Sàez ha recordat que dilluns va exposar la seva idea de com organitzar el nou consell, creant una vicepresidència, un conseller secretari i la recuperació de la secretaria general de la Corporació. A més, també va proposar la creació de quatre comissions de treball. Sàez ha explicat que és una qüestió que 's'ha d'acabar de parlar' i 'aprovar un reglament de funcionament'. Així, espera que puguin fer pública la nova estructura 'en les properes setmanes'.
En tot cas, ha assegurat que els dotze membres del nou Consell de Govern 'compartim que volem fer-ho de manera clara, transparent i que tant dins com fora de les empreses de la CCMA se sàpiga quines responsabilitats tenim cada un dels membres'. A més, ha assegurat que el concurs públic per designar un director general es farà 'd'una manera immediata'.
Sàez ha dit que en els últims anys s'ha treballat per 'donar un nou marc' a les empreses de la CCMA, un 'nou sistema d'organització interna per millorar i adequar a les necessitats del segle XXI el servei públic que donem als ciutadans'. A més, espera que serveixi perquè 'les relacions amb el Parlament i els professionals siguin millors del que ha estat en l'anterior etapa' i per 'modernitzar les empreses i fer-les adequades a un entorn de comunicació competitiu i diferent al que era fa 25 anys, quan es van crear'.
Sobre la gestió de l'equip del seu antecessor, Joan Majó, Sàez ha destacat que ha fet un 'esforç molt important' en el camp de la gestió de les empreses, que 'no tenen cap deute' i 'tenen un contracte programa amb el Govern que garanteix el finançament que tindran fins al 2010'. A més, també ha valorat que el director general i el consell d'administració 'han seguit treballant a favor de els empreses i els professionals', tot i saber que s'estava debatent un canvi de llei que 'implicava automàticament un canvi en l'estructura directiva'.