Sánchez aprofita Davos per erigir el model espanyol en l'antídot contra el trumpisme global

El president del govern espanyol, cada cop més sol en defensa de la socialdemocràcia, plantejarà que és compatible el creixement econòmic amb la reducció de les desigualtats en ple auge de l'extrema dreta

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | Europa Press
21 de gener de 2025, 07:22

Pedro Sánchez aprofitarà l'aparador de Davos, el gran fòrum econòmic mundial, per reforçar el seu perfil internacional i reivindicar el model d'Espanya com a antídot davant de l'extrema dreta global. Coses del calendari, el fòrum arrenca aquest dimarts, just l'endemà de la presa de possessió de Donald Trump, que torna a la Casa Blanca després d'una victòria clara a les eleccions nord-americanes. Trump és el cas més paradigmàtic d'un fenomen global: l'auge dels extremismes, la xenofòbia i del capitalisme salvatge, que té com a abanderats personatges com Javier Milei a l'Argentina o Giorgia Meloni a Itàlia, i que pot fer forat a Alemanya, Àustria o França en els pròxims mesos. 

El president del govern espanyol farà una intervenció en la línia dels últims anys, amb la diferència que a cada nova edició de Davos es troba més sol en la defensa de la socialdemocràcia. Davant dirigents mundials i empreses que poden sintonitzar bé amb el model ultraliberal que defensa Milei, Sánchez reivindicarà la recepta del seu govern, que ha topat amb la pandèmia de la Covid-19 i la crisi inflacionària provocada per la guerra d'Ucraïna, però que pot presentar bones dades. A grans trets, defensarà que és compatible un creixement econòmic -les xifres macroeconòmiques d'Espanya són bones- amb una reducció de les desigualtats, la creació de llocs de treball i uns serveis públics forts.

Les dades que esgrimeix el govern espanyol són contundents. Espanya va tancar el 2024 amb un creixement del 3% i els pronòstics apunten que es mantindrà de cara al 2025, per sobre de les cinc principals economies del món i quatre cops per sobre de la mitjana de la zona euro de 2024. Un dels reptes, però, és traslladar aquestes dades macroeconòmiques a la butxaca dels ciutadans en forma de polítiques per reduir el preu dels pisos o per frenar l'increment dels preus per la inflació. Sigui com sigui és habitual que Sánchez reivindiqui les bones dades econòmiques davant dels discursos de PP i Vox, que presenten una Espanya que s'enfonsa sota el govern del PSOE i Sumar.

El president espanyol també posarà sobre la taula dades d'ocupació. L'any 2024, segons dades oficials, es van crear 500.000 llocs de treball. Això se suma a unes feines de "més qualitat", segons fonts de la Moncloa, perquè un de cada dos nous contractes són indefinits i la taxa de temporalitat i d'atur juvenil "marquen mínims". També la inflació, un dels principals problemes dels ciutadans els últims anys i que ha obligat a prendre mesures per frenar el creixement de preus, va a la baixa. L'any 2024 es va tancar amb un 2,8%, vuit dècimes menys que l'any anterior. El preu de l'energia també baixa i l'Euríbor va marcar el descens més important en la darrera dècada.

L'argument de Sánchez: es pot créixer i reduir desigualtats

Amb tot això, Sánchez vol acreditar davant dels líders mundials que el model socialdemòcrata, que cotitza a la baixa a Europa, és solvent. Sobretot en un moment que creixen les receptes que aposten per aprimar l'estat del benestar. El model espanyol -argumentarà el president- també permet reduir les desigualtats. Segons fonts de la Moncloa, la desigualtat ja se situa a nivells anteriors a la crisi econòmica de 2008 gràcies a la creació de llocs de feina, a l'augment del salari mínim, a la revalorització de les pensions o a l'Ingrés Mínim Vital. Això es tradueix, argumenten des del govern espanyol, en més poder adquisitiu per a les famílies i més capacitat d'estalvi.

Les mesures del govern espanyol impliquen un increment de la despesa pública, sovint criticada per la dreta, però Sánchez defensarà en aquest sentit que s'està complint l'objectiu de dèficit, i que l'endeutament continuarà a la baixa. Segons dades de la Moncloa, el dèficit públic s'ha reduït 7 punts del PIB i el deute en 20 punts des del pic de 2021 per la resposta a la pandèmia. Alhora, uns dels retrets més habituals de la dreta i l'extrema dreta, a l'Estat i també arreu del món, és la qüestió fiscal. Davant d'això, la recepta del govern espanyol defuig les rebaixes d'impostos als rics i aposta perquè pagui més qui més té.

Una agenda intensa i inversions estrangeres

A Davos, Sánchez té prevista una agenda intensa, amb bilaterals amb empreses que assistiran al fòrum. La inversió estrangera a l'Estat se situa en uns 30.000 milions d'euros anuals, per damunt dels 20.000 milions de fa una dècada, segons dades de la Moncloa, amb empreses com Volkswagen, Envision o Stellantis. Al fòrum econòmic hi serà també l'equip econòmic del president, amb la ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, i els ministres Carlos Cuerpo, d'Economia, Óscar López, de Transformació Digital, i que també tindran agenda pròpia. Tots ells miraran de defensar el model espanyol en un context cada cop més hostil.