Sánchez reactiva l'estratègia del 23-J: crida a la unitat dels «demòcrates» contra els totalitarismes

El president espanyol inaugura els actes de commemoració de la fi del franquisme i alerta dels sectors que veuen amb "nostàlgia" o "prometen ressuscitar" la dictadura

Pedro Sánchez, en la innauguració dels actes pels 50 anys de la fi de la dictadura franquista
Pedro Sánchez, en la innauguració dels actes pels 50 anys de la fi de la dictadura franquista | Eduardo Parra / Europa Press
08 de gener de 2025, 13:15
Actualitzat: 16:54h

El govern espanyol ha començat aquest dimecres els actes de commemoració dels 50 anys de la mort de Franco i la fi de la dictadura. Sota el títol "Espanya en llibertat", l'executiu del PSOE i Sumar ha organitzat una llarga llista d'actes que durant tot l'any 2025, uns actes que han arrencat aquest migdia al Museu Reina Sofia de Madrid marcats pel boicot de la dreta i l'absència de Felip VI per problemes d'agenda. El PP i Vox no hi han assistit perquè consideren que "divideix" la societat. Cinc dècades després de la mort del dictador, Espanya encara no l'ha enterrat del tot i condemnar el franquisme encara genera controvèrsia. I en aquest context, Pedro Sánchez ha optat per reactivar una estratègia que fins ara li ha resultat exitosa: la que li va permetre revalidar la Moncloa el 23 de juliol de 2023.

El president del govern espanyol, ha fet una crida a la unitat dels "demòcrates", siguin de dretes, de centre o d'esquerres, contra l'auge dels totalitarismes i ha reivindicat les bondats de la democràcia davant d'aquells que "miren amb nostàlgia" o "prometen ressuscitar" l'Espanya dels anys 70, encara sota la dictadura. Ha carregat contra la "internacional reaccionària", capitanejada per Elon Musk, que ataca les institucions democràtiques i "dona suport als hereus del nazisme" a Alemanya. Per això ha tornat a apel·lar a la dreta tradicional, en aquest cas al PP, davant del repte a què s'enfronten les democràcies. "Ens hauria d'interpel·lar a tots els que creiem en la democràcia espanyola i la Constitució", ha dit.

Per contraposar la dictadura i la democràcia, Sánchez ha aportat dades que constaten la millora política, institucional, econòmica i social dels darreres cinquanta anys. "No cal ser d'una determinada ideologia per veure amb tristesa i terror els anys obscurs del franquisme, n'hi ha prou de ser demòcrates", ha dit, en un missatge dirigit implícitament al PP. D'aquesta manera, activa la mobilització del seu electorat, i més enllà, per fer front als "nostàlgics" de la dictadura, en ple boicot de la dreta. Les enquestes apunten a una victòria de PP i Vox, i el suport als postulats de la dreta i l'extrema dreta creixen entre els joves.

Durant el franquisme, ha recordat Sánchez, l'estat de dret no existia, no es podia votar ni crear partits o associacions, Espanya era un país pobre i els ciutadans havien de viure d'acord amb la moral catòlica i als principis del moviment. Les llengües que no eren el castellà estaven restringides, l'homosexualitat era delicte, les dones no podien treballar, no existia el divorci i l'avortament estava prohibit. "Qui canta les virtuts de l'autoritarisme volen que oblidem tot això", ha advertit Sánchez. La realitat, però, és que amb la mort del dictador la situació va començar a canviar. "El 1975, la societat espanyola va apostar per la democràcia i la llibertat; això celebrem", ha dit el president espanyol, que ha qualificat de "proesa" haver pogut "anar tan lluny en tan poc temps". 

El govern espanyol, però, no ha volgut parlar de gaire de Franco i ha enfocat els actes en la reivindicació de la democràcia i la llibertat en un seguit d'actes adreçats, sobretot, als joves, en un moment en què creixen els autoritarismes i guanya pes el relativisme respecte de les dictadures i les democràcies. Una de les dades aportades aquest migdia apunta que un de cada quatre joves no creu que la democràcia sigui preferible a altres formes de govern. Per això es farà un esforç en tot aquest any de commemoració per adreçar-se especialment a la població més jove que no ha viscut ni la dictadura, ni la transició, i que ja ha nascut en una democràcia plena.

Un missatge als joves: "Pot tornar a passar"

"Hem de transmetre als joves la importància de viure en democràcia", ha reclamat Sánchez. Perquè el fet que la dictadura s'acabés fa 50 anys no vol dir que no pugui tornar l'autoritarisme a Espanya i a Europa. "És fàcil oblidar les fortaleses de la democràcia i deixar-se seduir per qui promet ordre, seguretat i riquesa a canvi de prendre la capacitat d'elegir el destí d'un mateix", ha dit el president, que ha alertat que els règims autoritaris avancen i que el feixisme ja és la tercera força política a Europa. 50 anys després de la fi de la dictadura franquista i 80 anys després del nazisme, Sánchez ha advertit que "pot tornar a passar"

El president del govern espanyol ha inaugurat els actes de commemoració amb el govern espanyol en ple. Tots els ministres han assistit al Reina Sofia, i també la presidenta del Congrés, Francina Armengol, representants dels partits d'esquerres de l'Estat, així com una representació dels sindicats majoritaris i la societat civil. El PP, per la seva banda, ha optat per contraposar l'efemèride amb la dana, i Alberto Núñez Feijóo s'ha desplaçat al País Valencià. El PSOE ho aprofitarà per arraconar els populars al costat de l'extrema dreta i mirar de cohesionar la majoria de la investidura, una estratègia que fins ara ha servit als socialistes.