Sánchez reivindica el catalanisme però promet que «mai» donarà suport al referèndum

El líder del PSOE es compromet a treballar "sense descans" per aconseguir una majoria alternativa que acabi amb "l'etapa negra" del govern del PP | Sánchez pica l'ullet al 15-M i s'ofereix a representar-lo erigint-se com "l'esquerra de govern"

Pedro Sánchez amb Miquel Iceta, al congrés del PSOE
Pedro Sánchez amb Miquel Iceta, al congrés del PSOE | Flickr PSOE
18 de juny de 2017, 13:40
Actualitzat: 19 de juny, 7:14h
No fer cap cessió a l'independentisme i, a la vegada, tenir una proposta diferenciada a la del PP. Aquest és l'equilibri en el qual ha decidit moure's el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per encapçalar una tercera via per resoldre el conflicte amb Catalunya, un camí que per ara no ha estat capaç de reeixir. Així s'explica que, durant la cloenda del congrés del partit, hagi proclamat, per una banda, que està "a favor d'Espanya i del catalanisme" i, per l'altra, que "mai" donarà suport al referèndum sobre la independència. La solució passa, segons el secretari general, per dos requisits: una reforma de la Constitució en la qual Catalunya trobi "el seu lloc" i fer fora el PP de la Moncloa. En el seu discurs ja ha deixat clar que treballarà "sense descans" per una moció de censura que tingui èxit.

Tal i com ha estat aprovat en el conclave, Sánchez manté intacte que l'estat espanyol té una "única sobirania", la del poble espanyol. Una concepció que nega de ple que Catalunya tingui dret a decidir. El secretari general ha proclamat que Espanya és una "nació de nacions" i que per això s'ha de "perfeccionar" el seu caràcter "plurinacional", una definició que ha estat àmpliament avalada pel congrés. Segons Sánchez, defensar el catalanisme que oneja el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, suposa "enfrontar-se a dues visons excloents que es retroalimenten mútuament": l'unionisme recentralitzador del PP i l'independentisme.

"Entre el neocentralisme i l'independentisme s'obre un espai de trobada tan ampli com majoritari als dos costats de l'Ebre", ha sentenciat Sánchez. En aquest sentit, no ha dubtat en carregar contra els governs del PP i de la Generalitat, que ha definit com els executius de "les comissions del 3% i del 5%". El líder del PSOE ha fet una defensa de l'autogovern de Catalunya i ha recordat que aquest ha anat sempre "de la mà" de la democràcia espanyola. Amb tot, reconeix que cal reformar la Constitució per "culminar" la seva vocació federal.

Porta oberta a la moció de censura

Amb tot, els socialistes són plenament conscients que poc tindran a fer mentre el PP segueixi governant. Sánchez ha promès, però, treballar "sense descans" per vertebrar una majoria alternativa, un fet que deixa la porta oberta a presentar una moció de censura abans que acabi la legislatura. Dona per fet que ho haurà de fer de la mà de les "forces del canvi". Mentrestant, però, els ha ofert diàleg i col·laboració. S'ha compromès a negociar setmanalment per "desmantellar" plegats les polítiques dels populars i ha concretat una proposta per crear un espai de coordinació parlamentària que tingui com a principals objectius l'ocupació amb "salaris decents", la reindustrialització, la reconstrucció de l'estat del benestar, la crisi territorial i la lluita contra la corrupció.

Sánchez ha parlat sense pèls a la llengua quan ha parlat sobre els casos de corrupció que esquitxen els populars. "A Rajoy, qualsevol dimissió li sembla raonable menys la seva", ha sentenciat. A més, s'ha preguntat "quants Bárcenas" hi ha encara dins del PP. "Aquí no és que qui la fa la paga, a qui pillen la paga", ha afirmat.

"Desmantellar" les polítiques del PP

Sánchez s'ha compromès davant dels seus votants a impulsar un programa social i econòmic genuïnament d'esquerres que respongui a les peticions i les necessitats de la ciutadania. Conscient, però, que en els darrers mesos ha estat més amenaçat que mai el paper de supremacia dels socialistes com a partir d'esquerres, ha erigit el PSOE com "l'esquerra de govern" que garanteix "solidesa i solvència" i, per tant, com la "força vertebradora del canvi". No ha dubtat, en aquest sentit, en apel·lar directament al moviment del 15-M -un target al qual sempre s'adreça Podem-: "Estem aquí per representar a aquells que ara fa sis anys van sortir al carrer per dir que ningú els representava". 

Un discurs clau sense presència de la vella guàrdia

La cloenda del 39è congrés del PSOE ha estat marcada per un pavelló d'Ifema ple a vessar de militants i simpatitzants. Més de 8.000 persones, segons l'organització, han volgut celebrar el retorn de Pedro Sánchez al capdavant del partit amb una nova direcció farcida de dirigents afins i cares encara poc conegudes del socialisme. El secretari general ha fet una breu referència a la seva principal rival a les primàries, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, a qui ha donat les gràcies. La dirigent andalusa no ha assistit a l'acte de cloenda del congrés -ha marxat a una fira a París-, de la mateixa manera que tampoc hi han assistit els expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero.