"El dret a l'autodeterminació dels pobles no serveix de fonament jurídic per justificar l'escissió d'un Estat legítim." Aquest és un dels arguments presentats per Sèrbia davant la Tribunal Internacional de Justícia, a l'Haia, per rebatre la independència de Kosovo.
Marcelo Kohen, de la Universitat de Ginebra, ha estat un dels tres acadèmics que aquest dimarts han defensat la posició de Sèrbia amb aquest argument. Ho ha fet en la primera sessió dels debats de l'organisme internacional, organitzats a petició de Belgrad, afegint que la independència de Kosovo és il•legal amb els paràmetres del dret internacional
El professor universitari, ha posat més pa que formatge i ha tramat la idea amb el fet que la comunitat internacional "no ha acceptat, fora del context del colonialisme, la creació de cap Estat nou".
Andreas Zimmermann, professor de dret de Harvard, ha assegurat que la independència de Kosovo "ignora el principi d'integritat territorial", a més de no estar prevista en la resolució de l'ONU 1.244.
Aquest text, de l'any 1999, afirmava la "integritat territorial de Sèrbia" i proporcionava a Kosovo "un alt grau d'autogovern", amb la intermediació de les Nacions Unides, segons Malcolm Shaw, professor de la Universitat de Leicester, al Regne Unit.
Kosovo considera que la validesa de la resolució 1.244 tenia un limit temporal, però Sèrbia no hi està d'acord i avui ha defensat que "no té límits ni condicions".
La independència de Kosovo, declarada pel seu Parlament el febrer de 2008, ha estat reconeguda per 62 països de l'ONU, entre els quals hi ha els Estat Units i la majoria dels de la Unió Europea. N'hi ha 35, entre els quals destaquen Espanya, Rússia i el Brasil.