Solbes inicia avui la negociació per al nou model de finançament autonòmic

Publicat el 22 de juliol de 2008 a les 12:37
Hores abans de seure amb els consellers de les 17 comunitats autònomes el vicepresident econòmic no ha dubtat a reconéixer que els comptes públics podrien acabar l'any amb un lleuger dèficit, una dada que, segons ha dit, no el preocupa.

Motiu o no de preocupació, la situació de les finances espanyoles condiciona, i molt, la negociació sobre el finançament autonòmic. Quan aquesta tarda es trobi davant els responsables autonòmics, Pedro Solbes tindrà un argument sòlid per defensar uns canvis graduals i una aportació de diners més reduïda del que voldrien les autonomies. La mida d'aquest pastís preocupa, sobretot, el conseller d'Economia, Antoni Castells, que veu com el model que perfila Solbes s'allunya cada cop més del que vol la Generalitat. I del que diu l'Estatut.

El document amb què treballa el govern espanyol, per exemple, garanteix que es respectaran els resultats del model actual i que no hi haurà perdedors entre comunitats autònomes. Una ambiguitat que fa perillar, si més no, un dels principals cavalls de batalla del govern català: que es reformi el fons de suficiència de manera que les comunitats que recapten més impostos, com Catalunya, no acabin disposant al final de menys diners per habitant que les més pobres, un cop aplicats els criteris de solidaritat, l'anomenat anivellament. Per això Castells ha demanat el suport de CiU i, a més, ha forçat per dilluns la convocatòria d'una reunió bilateral.

En les hores prèvies a la reunió d'aquesta tarda, però, Solbes ja ha dit que serà "difícil" que pugui existir un acord bilateral amb Catalunya en matèria de finançament "diferent" al general ja que, ha dit s'ha de mantenir "certa sensibilitat" amb el que opinen altres comunitats autònomes.

Davant d'aquesta proposta el conseller d'Economia no dubtarà a traslladar al Consell de Política Fiscal i Financera d'aquesta tarda el seu rebuig frontal a la reforma del finançament que se'ls ha plantejat. Per genèrica i insuficient, però sobretot perquè no garanteix ni el que diu l'Estatut ni tampoc el canvi de model que necessita Catalunya per redreçar les seves finances