Baixa el sentiment de pertinença amb Catalunya. El 44% de la població es considera ara "tan espanyola com catalana", segons el baròmetre del CEO, la proporció més alta de la darrera dècada. Al moment àlgid del procés vorejaven el 30%. Això, mentre cada cop hi ha menys persones que es consideren únicament catalanes, una adscripció que ha reculat en deu punts des dels anys més intensos del procés. Un fenomen que també es viu entre les files independentistes.
Ja fa anys que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) demana, en els seus baròmetres d'opinió política, el sentiment de pertinença de les persones enquestades. Malgrat que és una pregunta molt subjectiva, permet comprendre el comportament polític i electoral d'una part molt important de la societat... i de l'independentisme: l'etiqueta més comuna entre els partidaris de trencar amb Espanya és la de "més català que espanyol" (fins a la penúltima enquesta, ho era "només català") i una de cada sis persones s'identifica amb les dues nacions per igual. Pels partits que integren el moviment, ERC és on més n'hi ha (el 19% s'hi consideren), lluny de la CUP (7%) i Junts (6%).
Que augmenti la proporció de persones que s'identifiquen també amb Espanya entre els independentistes pot dur a pensar que es tracta de persones que no necessàriament són nacionalistes catalanes que estan pujant al carro de l'Estat propi. Però un encreuament de variables ho desmenteix: sis de cada deu d'aquestes persones, malgrat sentir-se parcialment espanyoles, són independentistes "de tota la vida",mentre que només un 7% s'han sumat al projecte en els darrers dos anys. La hipòtesi més plausible, doncs, és que es tracta d'un grup de gent que fa temps que defensa la independència, però que cada cop se senten menys identificades únicament amb el catalanisme. Com és i què pensa aquesta gran bossa de tan catalans com espanyols que fa anar de corcoll els estrategs dels partits?
Castellanoparlants nascuts a Catalunya
Tenint en compte que aquest grup conforma quasi la meitat de la societat catalana, és evident que les seves condicions i percepcions no poden ser gaire diferents de la mitjana. Són majoritàriament persones nascudes a Catalunya, però la seva llengua pròpia acostuma a ser el castellà. Ideològicament, es troben una mica més a la dreta que la mitjana, però habiten principalment el centre polític. De cada 10 persones "tan espanyoles com catalanes", 6 s'autoubiquen entre el quatre i el sis (en una escala de 0 a 10), dues es col·loquen a l'esquerra i una, a la dreta.
Pel que fa a la independència, només un 15% la defensa davant d'una dicotomia de Sí o No, un percentatge que baixa si es pregunta per quina relació haurien de tenir Catalunya i Espanya. En aquest cas, el 9% preferirien tenir un estat propi, i un 24% optarien per un estat dins d'una Espanya federal. Pràcticament la meitat mantindrien l'estatus autonòmic actual.
El Partit Socialista és el que més vots guanya procedents de les persones que se senten "tan espanyoles com catalanes": el 41% afirmen que el van elegir en les darreres eleccions al Parlament. El segueixen, ben lluny, Esquerra Republicana, amb el 9% dels sufragis, i el PP i els Comuns, pràcticament empatats al 7,7%. Un rànquing força diferent del de fa deu anys: l'octubre del 2014 el liderava Convergència i Unió, amb el 21% dels votants amb aquesta doble identitat.