Torra exigeix la dimissió de Lesmes i reclama a Europa que actuï contra la judicatura espanyola

El president de la Generalitat, en una declaració institucional, carrega contra els missatges ofensius dels jutges contra l'independentisme i parlarà amb Sánchez per tal que obri una investigació

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la declaració institucional
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la declaració institucional | ACN
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 16:26h
Reacció immediata del president de la Generalitat, Quim Torra, després de la revelació -als diaris El Món i Eldiario.es- de missatges ofensius de magistrats contra l'independentisme. Els insults vessats en correus electrònics, que van de "nazis" fins a "colpistes", són d'una "gravetat extraordinària" i demostren la "manca d'independència judicial" a Espanya, segons ha considerat Torra en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat. "Són amenaces i comportaments inacceptables des de la judicatura en un estat democràtic", ha apuntat. Torra ha exigit la dimissió de Carles Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ha demanat l'arxiu de les causes contra el procés, i ha reclamat que Europa actuï davant la "falta d'independència judicial" a Espanya. Aquest mateix dijous parlarà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li una investigació immediata.

Les converses entre jutges, segons el president, demostren "l'absoluta falta d'imparcialitat que afecta" totes aquelles persones que tenen responsabilitats en el procés català. "La independència judicial forma part inexcusable dels jutges i de les jutgesses. La gravetat és de tal nivell que qüestiona l'estat de dret. No poden mostrar favoritisme o un tracte preferencial que posi en qüestió la imparcialitat. Una part del poder judicial té interès directe en la causa que estan jutjant", ha indicat Torra, en referència al procés obert al Tribunal Suprem.
 
"La poca confiança que podia quedar en la justícia espanyola s'ha trencat. No hi ha independència judicial, ni integritat. No hi ha seguretat jurídica per als independentistes a l'estat espanyol. No hi ha cap situació comparable a la Unió Europea de la persecució a una ideologia, com és l'independentisme", ha indicat el president de la Generalitat, que ha encetat el discurs amb una al·lusió a l'aniversari dels fets del 20 de setembre, pels quals Jordi Sànchez i Jordi Cuixart fa pràcticament un any que són a la presó.

Judici just?

S'ha preguntat, en aquest sentit, si hi haurà un "judici just" quan arrenqui al Suprem. És per això que, davant d'aquestes circumstàncies, ha fet una sèrie d'exigències. Què ha demanat? La dimissió de Carlos Lesmes, que la Fiscalia iniciï una investigació i la llibertat immediata de totes les persones que estan empresonades, el retorn dels exiliats i la remissió de totes les causes. També ha encarregat un informe jurídic per emprendre accions davant d'aquesta situació. Avui mateix parlarà amb Pedro Sánchez per demanar-li una investigació.

"Demanem a les autoritats europees que actuïn davant d'aquesta situació. M'adreçaré a la comissària de justícia per fer-li arribar la nostra queixa. La falta d'independència judicial és un problema europeu, i callar davant d'això farà que passi en altres estats", ha indicat.
 

Declaració institucional de Quim Torra sobre l'aniversari del 20-S by naciodigital on Scribd