El Fòrum d’Advocacia de la Generalitat ha decidit portar als tribunals la prohibició als alts càrrecs de l'executiu, que es va fer pública al febrer. L’associació d’advocats ha comunicat que presentarà un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC), segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha pogut confirmar l'ACN. L’entitat argumenta que la decisió va en contra del principi d’igualtat, constitueix una retallada de drets i una acció arbitrària que afecta la conciliació. L’entitat carrega contra la instrucció del Govern plena de “conceptes imprecisos” i “genèrics” que no té prou entitat jurídica per modificar condicions de treball i que no justifica prou en quin grau millorarà el servei.
L’associació de treballadors públics denuncia que la instrucció 1/2025 pot ser recorreguda perquè vulnera la normativa “no corresponent-se amb la naturalesa jurídica que li pertoca” produint una “afectació general de les condicions de lloc de treball sense seguir el procediment legal pertinent i perjudicant els drets de conciliació de la vida personal i laboral”.
A més, l’entitat afegeix que la instrucció ha estat dictada prescindint del procediment legal establert per fer un canvi laboral d’aquesta índole i que tampoc s’ha debatut a la mesa sectorial de negociació amb el personal. També qüestionen la “solvència tècnica” de l’eliminació del teletreball, tot preguntant-se “en quina mesura s’ha perdjudicat la prestació del servei” quan els alts càrrecs podien fer dos dies de teletreballl.
Al contrari, l’associació d’advocats assegura que després de la pandèmia, quan es va instaurar el nom règim de feina a distància, la prestació del servei “ha estat encara superior” i desafia l’administració a demostrar que no ha sigut així. En aquest sentit, el Fòrum d’Advocacia reclama una avaluació objectiva que demostri que la prestació del servei no s’ha complert com és degut respecte a l’època en què es treballava presencialment durant cinc dies.