
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha recordat aquest dimecres que finançar centres educatius ''en castellà'' no compleix cap normativa i que per tant, seria il·legal. Rigau ha fet aquestes declaracions en resposta a la informació publicada a El Mundo, en què s'afirma que el govern espanyol estudia pagar les escoles que ensenyin en castellà a Catalunya.
Fonts del ministeri espanyol d'Educació han confirmat a l'ACN que aquesta és una de les possibilitats que hi ha sobre la taula, i que busca l'objectiu de garantir el dret dels ciutadans a estudiar en castellà. Rigau lamenta que es vulgui ''espanyolitzar'' els alumnes a Catalunya, on el domini del castellà ja està garantit.
Rigau ha assegurat que actualment la Generalitat ha d'autoritzar els centres educatius a Catalunya i que, per tant, subvencionar escoles perquè ensenyin en castellà no s'adequa a cap norma. Ha respost així, en una entrevista a Rac1, la informació que ha publicat aquest dimecres El Mundo, que assegura que el govern espanyol finançarà les escoles que ensenyin en castellà a les autonomies bilingües com Catalunya o Balears. La consellera ha advertit, però, que el govern espanyol podria canviar el marc legal malgrat que l'Estatut obliga a no separar els alumnes per raons de llengua.
Irene Rigau considera que el govern espanyol està intentant ''espanyolitzar'' l'alumnat a Catalunya i ha criticat que el ministre Wert defensi un model d'Estat que ''no admet la nostra realitat''. Per això, la consellera d'Ensenyament assegura que ''pensen amb tothom menys amb els alumnes'', i considera que amb aquestes decisions s'està buscant ''la confrontació''. Rigau també ha recordat que l'ensenyament del castellà té ''una bona cura'', i que els alumnes catalans demostren tenir el mateix nivell de llengua castellana que a la resta de l'Estat. A més, ha tornat a explicar que als qui volen estudiar amb el castellà com a llengua vehicular, se'ls fa una atenció personalitzada.
Per Sánchez-Camacho, seria una "riquesa"
La presidenta del PP Català, Alícia Sánchez-Camacho, ha defensat que és "responsabilitat" del govern espanyol "garantir" el castellà a les escoles d'arreu de l'Estat espanyol, perquè creu que és una "riquesa" per als alumnes que dominin aquesta llengua, però sobretot perquè els pares han de tenir la llibertat d'escollir.