
Acompanyat de tota la plana major del Departament de Cultura, amb el conseller Ferran Mascarell al capdavant, el secretari general de la conselleria, Xavier Solà, ha comparegut aquest dimecres al Parlament per defensar les seves activitats a l'Associació Catalana de Municipis (ACM). (Veure convocatòria).
Concretament, l'oposició volia aclarir el cobrament de 193.000 euros en 65 factures sobre un catàleg de masies i la compatibilitat del seu càrrec de regidor a Vic amb la direcció d'una empresa que gestionava pisos de protecció oficial. Solà ha aguantat el xàfec, ha bastit una defensa jurídica de les seves retribucions i ha fet el sord a les peticions de socialistes i ecosocialistes de dimissió per uns fets que han qualificat com "èticament reprovables".
Factures i societats
En una llarguíssima compareixença a la comissió de Cultura de la cambra catalana, Solà ha defensat que no s'ha "enriquit" a través dels càrrecs públics. Així mateix, ha assegurat que les retribucions pels seus serveis han complert escrupolosament amb la legalitat i que no ha estat "art i part" en la seva activitat a l'ACM. Solà ha afirmat que va elaborar el catàleg de masies perquè calia unificar els criteris del país i que per emetre les factures havia comprat una empresa perquè "no arribava a temps a constituir-la", un procediment "que no és ni il·legal ni immoral".
Així mateix, ha detallat que inicialment va emetre una factura per l'import del projecte -193.000 euros- però que l'ACM li va demanar que en fes 65 de diferents dins l'any 2009. En aquesta línia, ha recordat que va utilitzar l'empresa per "estalviar-se impostos, en comptes de pagar un 46% vaig pagar un 30%", ha detallat Solà, que ha insistit en la "legalitat" de les seves activitats professionals i mercantils. De fet, el secretari general de Cultura ha recordat que ell mai va prestar serveis com assalariat de l'ACM, sinó a través d'un "contracte de serveis" i que tot allò que no entrava en les tasques d'aquest contracte es facturava a banda.
Pel que fa a la seva participació en l'empresa Procomu, l'empresa que hauria cobrat 55.000 euros quan ell era regidor d'Urbanisme per CiU a Vic per la gestió d'uns pisos de protecció oficial en aquesta ciutat i que promovia una fundació depenent de l’ACM, de la qual Solà n'havia assumit anteriorment el servei d'assessoria jurídica, ha brandat de nou la legalitat. Solà ha destacat un informe intern del secretari de l’Ajuntament de Vic que determina que no va existir incompatibilitats entre el seu càrrec a l'Ajuntament i la seva presència en la Fundació.
Així mateix, diverses informacions publicades pel diari El País i que han reproduït els diputats del Parlament informen que amb els diners obtinguts per aquestes feines Solà s'hauria comprat un pis a Cadaqués per un valor de 180.000 euros que no s'hauria inscrit. "No m'ha vagat però ho he pagat amb xecs i es pot comprovar", ha insistit. "Amb els diners que guanyo treballant puc fer el que em sembli, diria", ha afegit Solà. També ha assenyalat que la propietat d'aquest pis està inclosa -igual que la resta de les propietats i comptes corrents de què disposa- en la relació de béns que com a alt càrrec de la Generalitat ha de lliurar a la institució.
Demanen la dimissió
L'oposició s'ha mostrat dura dialècticament però en cap cas ha establert la il·legalitat de les factures que va cobrar Solà de l'ACM. El màxim comú divisor del PSC, PP, ICV-EUiA, ERC i SI ha estat la "poca claredat dels seus negocis", així com una genèrica consideració de "negocis èticament reprovables". Finalment, només el PSC i ICV-EUiA han demanat el cap de Solà, en format de dimissió o de cessament. Per la seva banda, el PP ha sol·licitat que l'investigui l'Oficina Antifrau o la Sindicatura.
Solà també ha tingut el suport del portaveu del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, que ha actuat com speaker de la federació a la comissió, defensant la seva tasca com a secretari general de Cultura, però evitant entrar en els detalls que van motivar la petició de la compareixença.
De fet, Turull ha carregat contra l'oposició defensant l'honorabilitat de la gestió política de Solà a la Generalitat. Un argument que el mateix secretari de Cultura ha utilitzat. "El problema no el tinc jo, massa sovint el té la política i tots plegats hem de fer aquesta reflexió. Estem fent un mal a la dignificació de les nostres professions", ha insistit. Perquè al seu entendre, s'ha volgut "destruir una persona, el seu prestigi personal i la seva feina". Solà, doncs, s'ha mantingut ferm en la legalitat de la seva feina i retribucions. Una fermesa que tot indica que el mantindrà com a número dos del Departament de Cultura.
- Intervenció de Consol Prados (PSC), des del web Socialistes.cat.
- ICV demana la dimissió de Xavier Solà (des del web d'ICV).
- Valoració d'Antoni Strubell, des del web de Solidaritat per la Independència.