Francesc Xavier Vila assegura que serà un "corcó" del Govern per garantir l'impuls del català

El conseller de Política Lingüística diu que el català “no és plenament oficial” i carrega contra la formació de metges i docents

Francesc Xavier Vila, nou secretari de Política Lingüística.
Francesc Xavier Vila, nou secretari de Política Lingüística. | Marina León González
Redacció
07 de setembre de 2024, 15:22
Actualitzat: 16:27h

Un impuls del català ambició i transversal. Aquestes són les intencions del conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila. No fa un mes que és al Govern, però en una entrevista al Via Lliure de RAC1, ha assegurat que ja s'ha reunit amb la resta de conselleries per concretar una taula d'actuacions que afecti tots els àmbits. La intenció? Ser "el corcó del Govern".

Un dels aspectes on el català té camp per córrer és en l'oficialitat. Per Xavier Vila, l'objectiu és que pugui ser-ho en tots els àmbits, per garantir els drets lingúsitics: "El català encara no és plenament oficial a tot arreu. Quan algú va al metge i no l'entenen, vol dir que el català no està sent una llengua oficial de facto, encara que deiureho sigui."

El sector sanitari i el jurídic són dos dels espais on més queixes de catalanoparlants s'han rebut. Una de les solucions, passa perquè els estudis també siguin garantia d'un nivell lingüístic adequat de totes les llengües oficials. Per exemple, en el grau de Medicina, Xavier Vila creu que "Ara tenim una situació en què això no es compleix". A més, s'ha compromès a fer respectar les normes d'ús lingüístic: "Catalunya no és un descampat. Som una societat".

A l'espera de l'aprovació del Pacte Nacional per la Llengua, en què el PSC vol que s'hi sumi el PP, un dels aspectes on el consens està trencat és en l'immersió: "No hi ha cap mare ni pare que cregui que el 100% [de classes] es fan només en català", ha maldat el conseller que admet que "el model és àmpliament millorable" per potenciar l'ús social del català.

Un dels àmbits que el govern de Pere Aragonès va potenciar és el sector audiovisual. Però les sales de cinema encara és habitual que hi hagi menys sessions i estiguin a les pitjors franges horàries: "No pot ser que, per veure una pel·lícula en català, hagis d'agafar el cotxe i fer 150 quilòmetres. Necessitem una bona política d'exhibició i volem fer-ho conjuntament amb els exhibidors, ha assenyalat Xavier Vila que també ha insinuat que  "anirem tenint sorpreses agradables".