Zoido no recula: «L'actuació de l'1-O va ser legítima i proporcionada»

El ministre de l'Interior xifra en 87 milions d'euros el cost de l'operació policial de l'1-O | "Es van infiltrar molts radicals que estaven perfectament organitzats", assegura un Juan Ignacio Zoido que es nega a fer cap autocrítica

Juan Ignacio Zoido aquest dijous al Senat.
Juan Ignacio Zoido aquest dijous al Senat. | ACN
18 de gener del 2018
Actualitzat el 19 de gener a les 11:35h

Juan Ignacio Zoido aquest dijous al Senat. Foto: ACN


El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha comparegut aquest dijous en una sessió extraordinària de la comissió d'Interior del Senat per explicar l'operació policial de l'1-O, l'anomenada Operació Copèrnic. El ministre ha justificat al llarg del seu discurs l'actuació de les forces de seguretat espanyoles, que segons ell van evitar amb la seva intervenció que Catalunya "caigués a l'abisme". Sense fer cap autocrítica, ha afirmat que "l'actuació de l'1-O va ser legítima i proporcionada". Zoido ha desvetllat una de les incògnites que encara hi havia sobre l'operació, com era el seu cost. El ministre l'ha xifrat en 87 milions d'euros.

La intervenció del ministre, del tot justificativa de l'actuació policial, no ha decebut i ha estat ben atapeïda de "perles". Zoido ha definit l'actuació policial com a "proporcionada". També s'ha mostrat molt queixós sobre la policia catalana, que ha titllat d'"inacció" i ha advertit: "La justícia ja s'està encarregant d'investigar l'actuació dels Mossos".

Aquestes han estat les frases més destacades de la intervenció inicial de Zoido:

1.- "Davant el gran desafiament i l'amenaça a la democràcia i als drets de tots els espanyols, especialment els catalans, calia respondre amb tota la fermesa".

2.- "Tornarem a actuar així si tornen a estar en perill els drets de tots".

3.- "La rebel·lia dels dirigents independentistes va dur els catalans al caire de l'abisme".

4.- "Les sessions dels dies 6 i 7 de setembre van desfermar un seguit d'actes de desobediència i tumults en la societat catalana".

5.- .- "No dic que l'1-O la majoria de la gent als col·legis no fos pacífica, però sí que hi havia molts radicals encaputxats infiltrats".

6.- "Tot el dispositiu de la Policia i la Guàrdia Civil a Catalunya respon a la necessitat de fer complir les instruccions de la fiscalia del TSJC i del Tribunal Constitucional. No es tracta de cap caprici".

7.- "Tots els qui allí es trobaven el 26 de setembre (a la conselleria d'Economia) van patir l'assetjament de la gent concentrada. Com seria la situació, que la lletrada es va veure obligada a sortir de manera clandestina pel terrat de l'edifici".

8.- "Es convoquen actes lúdics amb nens als col·legis per impedir el desallotjament dels col·legis que s'havia ordenat. Utilitzant menors. Aquest és el panorama, senyors".

9.- "Alguns s'han encarregat d'intentar esquitxar la imatge de les forces de seguretat anomenant-les forces d'ocupació, però la seva missió ha estat la que fan sempre, fer complir la Constitució i l'Estatut".

10.- "La desobediència del govern català anterior ha estat clamorosa".