Sant Joan busca mecenes per salvar 40 llibres del segle XV de l'Arxiu del Monestir

La restauració dels exemplars d'alt valor històric, en una situació avançada de deteriorament, requereix entre 1.300 i 1.900 euros per volum

Redacció
12 de desembre del 2014
Actualitzat el 15 de desembre a les 7:13h
Els llibres del segle XV de l'Arxiu del Monestir de Sant Joan
Els llibres del segle XV de l'Arxiu del Monestir de Sant Joan | ©Jordi Puig/El 9 Nou

Els llibres del segle XV de l'Arxiu del Monestir de Sant Joan. Foto: ©Jordi Puig/El 9 Nou


Quaranta llibres de l’Arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses datats al segle XV necessiten una restauració urgent a causa del seu mal estat, i per aquest motiu la Junta del Monestir ha posat en marxa una campanya de mecenatge popular d’aquest projecte.

Els llibres es troben en una situació avançada de deteriorament “malgrat que es van escriure en un paper italià de molt bona qualitat”, explica mossèn David Compte, rector del monestir. L’acció de microorganismes i la humitat que van patir abans de ser preservats a l’Arxiu del Monestir va posar en marxa un procés de degradació “que està avançant” i que pot arribar a desintegrar el paper fins a convertir-lo en pols. Els components metàl·lics de les tintes de l’època també acaben foradant el paper. En aquests moments, hi ha la possibilitat encara d’aturar aquest procés i “salvar la informació” que contenen.

Els volums estan datats entre 1426 i 1466, uns anys importants en la canònica agustiniana de Sant Joan de les Abadesses, compresos entre els abadiats d’Arnau de Vilalba i Miquel Isalguer. En aquests anys es produeix el terratrèmol de 1428, les guerres amb Castella, el descobriment del Santíssim Misteri o la construcció del claustre gòtic, entre altres fets. Als llibres, tot i que no se’n coneix el contingut al detall, hi ha documents notarials (testaments, sobretot) i també registres parroquials de baptismes, núpcies o defuncions. “Aquí hi ha part de la vida dels nostres avantpassats, dels santjoanins d’aquella època, que s’ha preservat fins ara; la nostra generació no pot ser responsable que desaparegui”, diu Jordi Vilarrodà, membre de la Junta del Monestir.

La restauració es portaria a terme al monestir de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona, on la comunitat de religioses benedictines s’ha especialitzat en la recuperació de documents històrics i l’enquadernació. El procés requereix moltes hores de feina i té un cost d’entre 1.300 i 1.900 euros per volum, segons el gruix i l’estat. Per aquest motiu, s’ha obert una campanya per demanar que persones o entitats apadrinin la restauració d’una part o de la totalitat de cada llibre. Els “padrins” rebran informació del procés i podran visitar el taller de restauració, a més de constar en un full que s’annexarà a cada volum recuperat. Per tal de recaptar els diners necessaris s'ha obert un número de compte especial que es distribuirà a través d'una butlleta als domicilis del municipi.