El CatSalut mantindrà finalment al Taulí el control de l'oncologia pediàtrica

Els casos actius es derivaran a Vall d’Hebron i es derivaran oncòlegs de Barcelona a Sabadell per fer el seguiment dels casos en remissió

Àlex Guarga i Joan martí, aquest dijous al Taulí
Àlex Guarga i Joan martí, aquest dijous al Taulí | Albert Segura
31 de gener de 2019, 12:29
Actualitzat: 16:15h
El Servei Català de la Salut ha reconduït el projecte de trasllat de tota l’atenció d’oncologia pediàtrica de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell al de la Vall d’Hebron de Barcelona. Així ho han confirmat els seus responsables en una roda de premsa celebrada aquest dijous al centre vallesà, després de reunir-se amb els alcaldes dels municipis afectats per la decisió. Finalment, el Taulí preservarà els casos en remissió, mentre que els casos actius es derivaran a l’hospital barceloní.

Inicialment, la previsió del CatSalut passava per traslladar tota l’atenció a Barcelona, una informació que va aparèixer a partir d’una denúncia del PSC de Sabadell, i que va provocar un terratrèmol en el si de la ciutat i el Vallès Occidental. A partir d’aquí, el CatSalut ha optat per reduir l’afectació, derivant únicament els casos més greus.

D’aquesta manera, l’hospital sabadellenc assumirà el control dels casos en situació de remissió, és a dir, aquells que faci més de tres anys que estan en tractament. “Hi ha 31 casos actius, és a dir, que no fa més de 3 anys que es tracten, que es controlen i controlaran al servei d’oncologia pediàtrica de la Vall d’Hebron, i 39 amb més de tres anys, en situació de remissió, que es controlaran al Taulí, amb el desplaçament de les oncòlogues incorporades a Barcelona procedents del Taulí”, ha explicat el gerent dels Serveis Assistencials de l'Àrea d'Atenció Sanitària del CatSalut, Àlex Guarga.

Es tracta de controls que es fan en períodes de sis mesos, de manera que es programaran entre 80 i 90 visites per any a l’hospital sabadellenc. Per qualsevol altra eventualitat, els nens i nenes del Vallès Occidental de l’àrea d’influència del Taulí hauran de seguir anat a aquest centre, on pediatria determinarà si es tracta d’una situació tractable allà mateix o si està relacionada amb la reactivació de la malaltia, moment en què se’l derivarà a Barcelona.

Segons dades del Servei Català de la Salut, al Taulí es registren entre nou i deu casos nous de tumors infantils. D’acord amb els criteris de concentració de l’oncologia pediàtrica, els centres que es van erigir coma referència en aquest àmbit sanitari van ser el de la Vall d’Hebron i el de Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat, on es va decidir redirigir els casos de tot Catalunya. “Tenim resultats d’avaluació que determinen que quan es concentra l’atenció en pocs centres l’expertesa augmenta i es redueix entre un 30% i un 70% la mortalitat”, ha explicat Guarga.

Amb tot, es defensa la Vall d’Hebron, on s’atenen un centenar de casos nous cada any, i on es pot fer una atenció quimioteràpica més complexa, amb capacitat de trasplantaments del moll de l’ós per a malalties com la leucèmia o el limfoma. A més té servei de radioteràpia, i es pot dur a terme cirurgia complexa.
 

Reunió amb alcaldes del Vallès i CatSalut. Foto: NS / Cedida


Autocrítica per la manca de comunicació

L’anunci s’ha fet públic després que el CatSalut s’ha reunit aquest dijous amb els alcaldes i representants municipals de l’àrea d’influència del Taulí. Precisament, l’alarma generalitzada es va produir davant la falta d’informació prèvia que els consistoris van denunciar públicament.

“Probablement, la comunicació amb els ens municipals i en general no ha estat fluïda i prou clara, i és important, per a nosaltres és un element a tenir en compte que cal millorar la transmissió de la comunicació de cara al futur”, ha reconegut Guarga.

De la mateixa manera, s’han anunciat millores per garantir que el Taulí segueixi gaudint dels nivells de qualitat que ofereix a nivell assistencial. Pel que fa a la pediatria, hi ha altres àrees que es potenciaran, convertint el Taulí en un dels centres de referència per a neonats complexos, de menys de 1.500 grams, i incrementant la complexitat per als politraumes infantils.

Això significa que els pacients més complexos amb politraumatismes es tractaran al centre hospitalari de Sabadell, i també es revisaran els circuïts perquè alguns pacients amb patologies bàsiques, que ara són derivats a Barcelona, es quedin al Vallès, d’aproximadament, uns 150 nens i nenes. Per altra banda, també està previst que el Taulí, juntament amb Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu, treballin l’ordenació de l’ictus pediàtric.

Al marge de pediatria l’Hospital Taulí de Sabadell veurà reforçats altres serveis en aquest procés de reordenació que afecta diversos àmbits. Així, es convertirà en el centre de referència del Vallès Occidental i del Bages de la cirurgia oncològica de càncer d’ovari, i incrementarà el servei d’implantació de Dispositius Automàtics Implantables (DAIs), que són marcapassos d’alta complexitat; duplicarà l’activitat de cateterismes cardíacs en un període de 3 o 4 anys.