El jutge del cas Helena Jubany demana noves proves amb l'ADN dels dos investigats

Un informe d'una catedràtica de genètica de la UB conclou que ni Laiglesia ni Jiménez poden ser descartats

Arribada als jutjats de Sabadell
Arribada als jutjats de Sabadell | ACN/Albert Segura
Nació
08 de setembre de 2023, 14:49
Actualitzat: 17:24h
El jutjat de primera instància número 2 de Sabadell, que instrueix el cas de la mort d'Helena Jubany, ha ordenat noves proves per esclarir la mort de la jove, i ha demanat comparar les mostres del jersei de Jubany amb l'ADN dels dos investigats, Santi Laiglesia i Xavi Jiménez, "amb metodologies i tècniques més avançades". Ho ha sol·licitat a l'Institut de Ciències Forenses de la Universitat de Santiago de Compostela l'anàlisi d'aquestes mostres per tal que sigui "més àmplia i afinada".

En la mateixa interlocutòria, el jutge demana a la policia científica que investigui si hi ha rastres biològics als anònims que rebre la noia.

Fa tres mesos, l'informe del laboratori científic de la policia espanyola va determinar que l'ADN trobat al jersei d'Helena Jubany no coincidia amb el de Laiglesia, i mesos abans també s'havia determinat que tampoc no coincidia amb els de Jiménez. El jutge, però, va trobar altres indicis que apunten sobre la seva presumpta responsabilitat, concretament en l'enviament dels anònims, "tant pel que fa al contingut com als trets lingüístics".


La interlocutòria d'aquest dijous apunta que a les últimes proves demanades no s'ha demanat material genètic d'origen femení aliè a la víctima que pogués ser susceptible de ser valorat, com constaten els dos informes que descarten els dos homes sospitosos. La família, que exerceix l'acusació particular, ha demanat noves proves, entre les quals hi ha la comparativa de mostres del jersei amb l'ADN dels dos investigats. Per fer aquesta demanda, la família ha aportat l'informe d'una catedràtica de la UB experta en genètica que assegura que ni Laiglesia ni Jiménez poden ser descartats.

Per altra banda, el jutge considera "útil, pertinent i necessari" que s'analitzin les possibles restes d'ADN als anònims, perquè pot permetre "determinar la presència de material genètic de terceres persones en un dels elements vinculats al crim".