Gemma Lienas guanya el 38è Premi BBVA Sant Joan amb «El fil invisible»

La novel·la dibuixa una intriga a partir d'una doble trama: d'una banda, un misteriós secret familiar, i de l'altra, la recuperació del treball d'una científica de meitat del segle XX

Gemma Lienas, guanyadora del 38è Premi BBVA Sant Joaan
Gemma Lienas, guanyadora del 38è Premi BBVA Sant Joaan | Esteve Plantada
18 de juny del 2018
Actualitzat a les 21:49h
Gemma Lienas és la guanyadora del 38è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb El fil invisible, una novel·la d'intriga que es presenta en una doble trama: "d'una banda, la novel·la gira al voltant d'un misteriós secret familiar, i de l'altra, recupera el treball d'una científica de la meitat del segle XX", com explica l'autora. La narradora de la història és la Júlia, que fa una recerca sobre un secret amb origen en la Segona Guerra Mundial, a la idíl·lica illa de Batz, just quan va ser ocupada pels nazis.

El Premi BBVA Sant Joan és el tercer guardó més ben dotat de les lletres catalanes –35.000 euros lliures d'impostos i a banda dels drets d'autors– i ha estat lliurat aquest vespre en un acte al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 presidit per Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya. Edicions 62 es farà càrrec al setembre d'una novel·la que, en paraules del jurat,'apropa molt al "domestic noir".

A banda de la intriga que mou l'acció del llibre, l'obra també compta amb la presència de personatges il·lustres com Rosalind Franklin, Jame Watson o la pintora surrealista Remedios Varo, "una artista excel·lent que no ha tingut el reconeixement que es mereixeria. La seva descoberta em va entusiasmar tant que em vaig posar a investigar de seguida. De fet, la primera cosa que em va sortir de la novel·la és la seva figura". El títol mateix –El fil invisible– parteix d'Harmonia, una pintura de Varo que juga un paper central a la trama.
 
El "fil invisible" que uneix tres generacions

La història intenta trobar aquest "fil invisible" que mou totes les coses a l'univers i que relliga també quatre generacions: de la besàvia a la Júlia, qui inicia una recerca sobre la identitat, sobre el seu futur i sobre com vol organitzar la vida. "La novel·la també toca el tema de la maternitat, amb una mirada gens patriarcal i té tres grans escenaris: Barcelona, l'illa de Batz i l'Anglaterra que va del 1951 a l'abril de 1953". "No soc lectora de gènere negra –afegeix Lienas–. Les novel·les que més m'agraden son les que tenen trames molt basades en la psicologia dels personatges".
 
Admiradora de Carme Riera –escriptora que va guanyar el mateix premi fa només dos anys i que ha reconegut que és "un referent i una mestra" per a ella–, potser és per això que Lienas posa el focus més en la construcció dels personatges que en la trama mateixa. Com diu Emili Rosales, director editorial de Grup 62, la literatura de Lienas "té l'atractiu de presentar uns personatges molt ben dibuixats, i això la fa una autora molt curosa amb l'estil i una de les mes singulars i atractives de la literatura catalana contemporània".
 
Lienas: "No faré mai una novel·la política"
 
Lienas és una autora prolífica, amb de més de 80 obres publicades. Els seus inicis van molt lligats a la vessant més infantil i juvenil, camp on també va rebre grans distincions. Més enllà d'això, són també prou significatives les seves orbes per adults, mereixedores de premis com el Recvll de Blanes, el Premi Andròmina o el Premi Ramon Llull. "S'ha distingit també per la visió de gènere i per abordar la lluita feminista, tant en l'obra de ficció com en la de no ficció".
 
Entre el 2015 i el 2017, Lienas ha estat diputada al Parlament com a número 2 de Catalunya Sí que es Pot, una experiència que encara no apareix a l'obra. "No faré mai una novel·la política, però segur que el pas pel Parlament sortirà d'una manera o altra en el futur", assegura. "Soc una recicladora, una au carronyaire". A la 38a edició del Premi BBVA Sant Joan s'hi han presentat 44 originals, 37 dels quals de novel·la. Joan Carles Sunyer, membre del jurat, ha destacat la tendència femenina entre els guardonats de les darreres edicions: Najat El Hachmi (2015), Carme Riera (2016) i Gemma Lienas (2018).