La metal·lúrgica Suñer SA va causar el brot de legionel·la de setembre

Dels 38 casos, sis van ser mortals i l'anàlisi de deu mostres va poder demostrar el vincle amb el focus sospitós

ACN
08 d'abril de 2015, 20:11
Actualitzat: 09 d'abril, 13:37h
El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, en roda de premsa.
El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, en roda de premsa. | Pol Solà
El Departament de Salut ha conclòs la investigació sobre el brot de legionel·la que va causar sis morts el passat mes de setembre a Sabadell i ha pogut identificar el focus de la infecció es troba en l'empresa metal·lúrgica Suñer SA. El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha assegurat que el brot s'ha pogut localitzar gràcies a la investigació epidemiològica, basada en creuar la localització dels malalts amb els focus sospitosos, l'ambiental, observant la humitat i vent d'aquells dies, i la microbiològica, analitzant deu mostres del total de 38 afectats, així com més de 600 mostres en diverses torres de refrigeració i altres punts crítics.

El brot es va fer públic el 15 de setembre, quan ja hi havia 14 malalts, i va afectar un total de 38 persones, d'entre 45 i 94 anys, 24 homes i 14 dones. Tots sis morts tenien alguna patologia prèvia o un factor de risc associat a la pneumònia.

Les primeres mesures van anar dirigides a controlar el brot, clausurant i netejant alguns possibles focus sospitosos. Alhora, es van anar analitzant els diversos casos i es van prendre mostres de 78 punts de Sabadell i Barberà del Vallès. Es van enviar a analitzar a laboratoris de l'hospital de Can Ruti de Badalona, a Majadahonda (Madrid) i a Brno (Txèquia), un dels laboratoris de referència a nivell europeu.

Mitjançant les primeres evidències es van establir quatre punt principals com a possibles focus, a partir dels quals es va calcular la probabilitat que cadascun d'ells fos el focus. De les quatre empreses, una metal·lúrgica, Suñer SA, ha estat finalment la que s'ha identificat com a responsable epidemiològica de l'origen del brot, una altra de Sabadell i una de Barberà del Vallès també han estat expedientades per defectes en el manteniment i neteja de les seves instal·lacions, que tenien la bactèria causant de la legionel·losi, i una quarta ha quedat lliure de sospita.

La mateixa empresa responsable del brot del setembre hauria causat un brot al juliol amb set afectats i un mort. Durant el mes d'agost va aturar l'activitat, cosa que va afavorir que l'aigua s'estanqués, i quan es va tornar a posar en marxa la instal·lació infectada va escampar el bacteri a l'aire durant dies. L'alta humitat, un 10% superior a la d'anys anteriors, i l'absència de vent, van afavorir l'expansió del bacteri.

Coincidència de mostres microbiològiques

Es van comparar microbiològicament les mostres tant dels cadàvers com d'esputs dels malalts supervivents, amb les mostres obtingudes de les empreses, i això va permetre poc abans de Nadal obtenir una coincidència entre un dels malalts i una mostra de Suñer SA del patró molecular d'un subtipus de legionel·la, entre els més de 2.000 que hi ha identificats. 

En tot cas, Mateu ha matisat que la responsabilitat penal l'haurà de determinar el jutjat de Sabadell que investiga el cas, que va aixecar el secret de sumari fa pocs dies. L'empresa s'enfronta a una sanció administrativa de fins a 600.000 euros, més les que es puguin derivar de la responsabilitat civil en el procés judicial, però les seves torres de refrigeració segueixen funcionant, tot i que amb sota molta vigilància. Les altres dues empreses expedientades han estat Tratamientos Térmicos Carreras, responsabilitzada del brot pocs dies després de l'esclat, i la química Traquisa, de Barberà. La investigació no descarta, però, que el brot pugui tenir un segon origen.