Salut injectarà 2,6 milions d'euros a l'atenció primària de Sabadell

Es destinarà a la gestió de la Covid-19 i a accions estructurals

al CAP Ca n'Oriac
al CAP Ca n'Oriac | Albert Hernàndez
Redacció
29 de novembre de 2020, 11:00
El Departament de Salut destinarà 22,6 milions d'euros a l'atenció primària de la Regió Sanitària Metropolitana Nord fins al 2022. D'aquests, 2,6 aniran cap a Sabadell. Així ho han explicat els responsables del Departament als alcaldes de les comarques afectades (Vallès Occidental, Vallès Oriental i Barcelonès Nord i Maresme). 

Salut ho destinarà a la gestió de la Covid-19 i a accions estructurals a través del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària. Aquesta quantitat de 22,6 milions correspon a les assignacions als sectors sanitaris del Vallès Occidental (9,2 milions), Barcelonès Nord i Maresme Central (8 milions) i Vallès Oriental (5,4 milions).

Cal destacar les aportacions globals a grans municipis, a més de Sabadell, com Badalona (2,7 milions d'euros fins al 2022); Terrassa (2,4 milions); Santa Coloma de Gramenet (1,3 milions); Mataró (1,6 milions); o Sant Cugat del Vallès (1 milió).

Amb aquesta assignació es finançaran programes conjunturals per donar resposta a la Covid-19, com la incorporació de gestors Covid i de referents Covid Salut i Escola, i també programes estructurals per millorar el suport assistencial a les residències, reforçar l’atenció a la cronicitat, incorporar treballadors socials i incrementar el suport administratiu i tecnològic.

La gerent de la Regió Sanitària Barcelona-Metropolitana Nord, Anna Aran, ha confirmat que el procés de contractació de nous professionals ja s’està produint i ha qualificat aquest Pla com “la gran palanca assistencial que ha de tenir l’atenció primària”.

Aran també ha explicat l’estratègia de cribratges massius que s’han tornat a posar en marxa aquesta setmana i de cribratges més selectius que es duran a terme en breu, com els de joves majors de 18 anys d’entitats esportives.

Per la seva banda, el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, ha dit que la reobertura s’ha posat en marxa per una necessitat de “trobar l’equilibri entre protegir la vida i guanyar-nos la vida”, però ha insistit que “cal ser molt curosos, perquè estem molt lluny de la situació que teníem durant la desescalada del mes de juny. 

Reivindicació conjunta 

De fet, aquest mateix dilluns, diverses plataformes i moviments del Vallès Occidental s'han reunit a Sant Cugat per recriminar el desballestament de l'atenció primària i la situació preocupant en què es troba en temps de pandèmia. Una acció conjunta que ha començat davant de la delegació del CatSalut de Sant Cugat tallant el trànsit de l'avinguda de Lluís Companys durant més de mitja hora; i que després s'ha desplaçat fins a les portes de l'Ajuntament per fer entrega de les seves reivindicacions.