La idea de crear aquest joc va sorgir el Nadal passat, quan Martí Saiz, un dels membres del col·lectiu Pura Ceba, es va trobar amb la necessitat de tenir un joc de Quinto: ell i la seva companya es dirigien a casa seva i, a mig camí, es van adonar que no portaven el bombo amb els números. El seu fill Fèlix va crear una aplicació que triava números de l'1 al 90 de manera aleatòria, i així van poder solucionar aquell descuit. L'estiu passat, però, en Martí li va plantejar al seu fill si podia convertir aquella aplicació en una "aplicació completa" per jugar al Quinto, i així va ser.
Com funciona?
Només entrar a l'aplicació, s'ha d'escollir si es vol tenir el rol de jugador o de lloro o cotorra. En el perfil de lloro, apareixen els números i la cantarella que se'ls associa: "Nadal" (25), "el ventilador espatllat" (90), "el més petit de tots" (1), "al parc Catalunya" (22)... El lloro també pot comprovar, quan algú canta Quinto, si el cartró del jugador és correcte.Pel que fa als jugadors, l'aplicació reprodueix el format del cartró tradicional del joc del Quinto, amb quatre formats diferents - normal, híbrida, culera i rara -, es col·loca una guixa sobre el número quan se selecciona, i també inclou la resposta a la cantarella del lloro o cotorra per a cada número.
Respecte a la cantarella, el joc està pensat en clau sabadellenca, però el format es pot adaptar als diversos territoris on es juga, com Girona o la Catalunya Nord. Dins del Vallès mateix, hi ha diferents formes de jugar: a Sabadell es canta Quinto quan s'ha fet una línia i plena quan es completa una porció del cartró, i a Terrassa es va directament a plena.

Un dels números del Quinto de Nadal a Sabadell Foto: ACN/Albert Segura
Homenatge a Sabadell
A més del joc per a mòbils que han creat aquest any, Pura Ceba ja va dedicar un Nadal al Quinto de Sabadell: el 2019 van publicar Tira-me-la, una guia pràctica per poder seguir les partides amb les expressions i nomenclatura dels números que es fan servir als principals espais on es juga, l'hotel Urpí o el centre cultural El Ciervo.Tira-me-la incloïa relats de Carles Fité, que va ser molts anys el lloro de l'Urpí, o de Dolors Suárez, organitzadora del que es feia a l'Indus, un Casal Popular fundat el 1876 que es va haver de clausurar el 2009 per una batalla legal amb el propietari de l'edifici, i que serà recordat per una intervenció policial que es va produir el 2006, en plena celebració d'un Quinto de Nadal.
El col·lectiu també ha creat samarretes dedicades a la ciutat, amb frases simpàtiques o d'homenatge a espais com el Sant Pep o la Bassa, i altres productes com el "carbó de Terrassa", perquè el puguin portar els Reis.
[noticia]28294[/noticia]