01
de maig
de
2015, 20:46
Actualitzat:
21:21h
Avui és 1 de maig i com és tradició les reivindicacions laborals s'han fet sentir. A Sabadell, la marxa l'ha capitalitzat les protestes de tota la comarca de la mà del col·lectiu Vallès Anticapitalista, sota el lema Contra tota explotació: cada dia és Primer de Maig. Els convocants s'han manifestat del centre de la capital vallesana fins l'avinguda Barberà, on han ocupat un local que han batejat com “L'Obrera”.
La concentració ha arrencat a les 11.30 hores a l'estació de Sabadell Centre, on diversos col·lectius procedents de localitats com Terrassa s'han unit a la protesta, després de fer-se sentir a les seves ciutats. La trobada ha comptat amb la participació de sindicats com la CGT, formacions com la Crida per Sabadell i membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).
La convocatòria ha avançat fins l'Ajuntament a través del carrer Tres Creus, on els participants han fet pintades en l'oficina de la Seguretat Social com ara “prou atur” i “prou precarietat”, per a reivindicar una ocupació digna i de qualitat. Des de l'Ajuntament s'ha fet camí Rambla avall, on també s'han fet pintades en diverses entitats bancàries i establiments de roba que consideren “sexistes” , un recorregut que ha comptat amb la vigilància de les unitats antidisturbis dels Mossos d'Esquadra, que no han actuat en cap moment ni han identificat a cap dels manifestants.
Un cop arribats a l'avinguda Barberà, el grup ha ocupat un local situat a l'alçada del carrer Sant Sebastià, que han batejat amb el nom de “L'Obrera”. Fonts de l'organització de l'actuació han explicat que es tracta d'una iniciativa per retre homenatge a un antic centre de treballadors del centre de la capital vallesana.
Pintada reivindicativa al carrer Alfons XIII. Foto: M.M.
Manifest reivindicatiu
La marxa ha acabat amb la lectura del manifest que el col·lectiu ha consensuat en defensa de l'ocupació digna a la comarca i al conjunt de Catalunya. El text recorda que primer de maig és un dia de lluita per la classe treballadora i "una oportunitat de defensar els llocs de treball, mostrar el rebuig a qualsevol tipus d'explotació i exigir unes relacions justes entre homes i dones".
Així mateix critica el sistema econòmic actual que "està desposseint cada vegada més persones de les necessitats i drets bàsics com l’educació, la salut o l’habitatge, convertint-los en un luxe per a la classe treballadora".
El text també ha recorda els vaguistes del 29M, les condicions de treball indignes de les empleades d'Ingesan, l'empresa de neteja municipal de Sabadell, o les dels treballadors del sector de l'hosteleria, com és el cas de la plantilla del restaurant Santamasa. Així mateix fa una crida perquè els treballadors i treballadores de l'Hospital Parc Taulí tinguin una feina digna i perquè tots els ciutadans puguin gaudir d'una sanitat pública de qualitat. El manifest acaba referint-se a totes les dones "que es troben immerses en múltiples jornades laborals, estant explotades i quedant excloses de cotització".