El controvertit «coliving» de Novafinca irromp al ple de Sant Cugat

El Sindicat de Llogateres denuncia el nou model de negoci de la immobiliària que està expulsant a dotzenes de famílies

Els portaveus del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat, a l'Audiència Pública del ple
Els portaveus del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat, a l'Audiència Pública del ple | Sergi Baixas
21 de novembre de 2023, 10:31
Actualitzat: 10:31h

El Sindicat de Llogateres s'ha personat a l'Audiència Pública del ple de novembre per denunciar la "prova pilot" de "coliving" de la immobiliària Novafinca que ha posat en escac dotzenes de famílies de Sant Cugat a qui no els hi estan renovant els contractes de lloguer i s'estan veient expulsades de Sant Cugat.

En concret, l'entitat recrimina que s'estaria apostant per un nou model de negoci especulador per esquivar la nova llei d'habitatge i posar habitacions de 12 m2 a preus de fins a 800 euros. "Amb aquesta mena de praxis il·legals i abusives, aquest gran tenidor està triplicant els seus beneficis podent servir com a preludi d'una extensió d'aquest model a la resta de la ciutat", ha alertat la portaveu, Mariona Bota, demanant saber què s'està fent des del govern per donar resposta a aquesta preocupant realitat.

Així doncs, des de l'executiu, el regidor d'Habitatge, Francesc Duch, ha asseverat que estan al cas i s'han preocupat pels afectats des del minut zero. Malgrat encetar la seva intervenció afirmant que estan a favor dels nous models habitacionals, aquesta polèmica denunciada "no és un coliving, és una altra cosa" i, per això, Duch ha explicat que van anar a demanar explicacions a la mateixa immobiliària. Aquesta els van traslladar que a principis del 2024 engegaran una prova pilot en tan sols trentena d'habitatges; que s'aprofitarà per realitzar reformes estructurals en edificis antics; i que ja s'ha fet certa marxa enrere i han començat a renovar més d'una vintena de contractes que inicialment pretenien revocar.
 

Imatge del local de Novafinca a Sant Cugat Foto: Sergi Baixas


Finalment, el republicà ha asseverat que continuaran fent seguiment de la situació i vetllant perquè es compleixi la llei. Tot i això, i malgrat afirmar que estan estudiant aplicar vies d'accions a curt termini per protegir el veïnat, ha apuntat que aquesta problemàtica segurament caldrà ser abordada des d'una mirada més amplia d'àmbit metropolità.
 

Tensió per la fiscalització dels lloguers

D'altra banda, la moció d'En Comú Podem perquè l'Ajuntament de Sant Cugat pressionés al govern espanyol per impulsar el desplegament de la nova llei d'habitatge també ha acabat tensant el ple de novembre. La iniciativa ha estat tombada amb el vot contrari de Junts, PP i Vox.

El tinent d'alcaldia de Junts, Jordi Puigneró, ha qualificat la legislació espanyola en qüestió de "mala llei" perquè genera inseguretat jurídica als petits propietaris, no resol el problema de l'accés a l'habitatge i envaeix el marc competencial del Parlament de Catalunya. Per contra, Puigneró aposta per promocionar mesures "més eficaces i eficients" com ara incrementar l'oferta habitacional a través de mesures proactives publicoprivades i interposar sancions a qui tingui pisos buits.

Una línia força compartida pel regidor del PP, Alfredo Bergua, que ha encetat la seva intervenció recordant que la nova llei de l'habitatge està judicialitzada. "Aquesta llei no solucionarà la problemàtica de l'habitatge, sinó que l'empitjorarà i l'oferta de lloguer es reduirà significativament disparant encara més els preus d'un mercat ja saturat", ha asseverat el popular. Una moció que han titllat de "disbarat i pura demagògia" emmarcada en una guerra contra els "necessaris" grans tenidors.

En contraposició, la regidora del PSC, Pilar Gorina, ha estat concisa: "No compartim la literalitat de la moció, però sí l'objectiu de protegir les persones més vulnerables". Així, han avançat el seu vot afirmatiu.

En el cas d'ERC, la tinència d'alcaldia d'Habitatge, Francesc Duch, ha anunciat el trencament de vot dels seus companys de govern. El republicà ha afirmat que es tracta d'una "problemàtica creixent" i que impacta en la qualitat de vida de la ciutadania creant "desigualtat social i un gradual procés de gentrificació". Per aquest motiu, Duch ha instat en què es faci complir la legislació aprovada i designi Sant Cugat com a zona tensionada perquè la població pugui accedir a un habitatge digne.

Finalment, des de la CUP, han refermat que l'accés a l'habitatge és el principal problema de Sant Cugat amb "veïns que constantment es veuen expulsats mentre hi ha qui especula i es lucra amb habitacions a preu de pisos". Una declaració falcada davant la recent polèmica amb la "prova pilot" de la immobiliària de Nova Finca.