Parlament, pressupostos, corrupció... i memòria. El debat del passat de dictadura i repressió no es va abordar a la transició (va ser una concessió que ha acabat en renúncia) i ara, cames ajudeu-me, els polítics miren de posar-hi remei. Ja sigui a la Barcelona que intenta deixar enrere vells complexos o al futur estat català que vol néixer net. Avui en parlarem molt.
Estàtues al Born i judicis de Franco. L'Ajuntament de Barcelona presenta aquesta tarda l'exposició que, des de demà, es podrà visitar al Centre Cultural el Born sobre la gestió de la memòria i l'espai urbà. Que s'hi exposin estàtues franquistes i l'escenari triat va crear polèmica aquest estiu. A NacióDigital ho debatrem amb els historiadors Xavier Casals i Josep Maria Solé i Sabaté. A la mateixa hora Junts pel Sí, Catalunya Sí Que Es Pot i la CUP presenten una proposició de llei per deixar sense efecte els judicis polítics franquistes, com ara el de Lluís Companys. Podeu repescar el reportatge, molt llegit el dissabte –dia del 76 aniversari de l'afusellament del president-, que Pep Martí va escriure sobre la Catalunya d'aquell temps, que esperava Himmler i on l'alta societat feia festes al Ritz.
El reclam del procés constituent. Us expliquem en una informació exclusiva d'Oriol March que Junts pel Sí i la CUP volen que el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, molt actiu fins al 9-N, sigui ara una plataforma de debat i impuls del procés constituent per consensuar el nou model de país. Fa temps que l'independentisme en parla amb els "comuns". Les converses les han protagonitzat Lluís Llach, Gabriela Serra i Gerardo Pisarelo. En donen detall en aquesta altra informació Oriol March i Joan Serra Carné. Estigueu al cas: tindrà recorregut.
Les dues ànimes de la política espanyola. A la tarda dues conferències centraran la nostra atenció: la del número dos de Podem, Iñigo Errejón, al CaixaFòrum, i la del ministre d'Economia, Luis de Guindos, al Cercle d'Economia. El primer parlarà de "Radicalismes i populismes a Europa" (per ell el populisme no té connotació negativa) i el segon presentarà, amb Antón Costas i Màrius Carol, el seu llibre sobre com Espanya va driblar "l'amenaça" del rescat. No deixaran ningú indiferent.
Vist i llegit
Un dels reptes de les grans ciutats és l'anomenada "gentrificació" que, fruit del turisme, l'especulació o la rehabilitació, transforma el centre encarint-ne els preus, complicant la convivència i allunyant les classes mitjanes que hi vivien. A Barcelona fa temps que sabem què és i a Madrid ho descobreixen ara. A El Confidencial Ángel Villarino i María Zuil han publicat un reportatge interactiu sobre el tema.
El passadís
Al sopar del Premi Planeta ens hi vam atansar amb una bona crònica d'Esteve Plantada. L'editorial regalava un llibre a cada assistent. Un dels títols a escollir era Los Austrias, una novel·la històrica de Jose Luis Corral sobre la dinastia que va governar Espanya fins al segle XVIII. Hi havia els reis Felip VI i Letícia, de la casa Borbó. "Bon homenatge els fan", bromejaven alguns com ara Miquel Roca, també assistent al sopar i advocat defensor de la infanta Cristina al cas Nóos, i la periodista Julia Otero.
L'efemèride
"À la ville de... Barcelona". Aquesta frase, pronunciada a Lausana just avui fa trenta anys per l'aleshores president del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, va canviar la història de la ciutat. Barcelona seria seu olímpica el 1992 i viuria una gran transformació que l'obriria al mar, al turisme i recuperaria barris com el Poble Nou.
L'aniversari
El líder de Podem, Pablo Iglesias, fa 38 anys. La seva carrera ha estat fulgurant. De la universitat (és professor de Polítiques a la Universitat Complutense) va passar a presentar un programa a una televisió alternativa de Vallecas (aquí un dels primers, sobre el 35 aniversari de la mort de Franco) i a les tertúlies de televisió. El 2014 funda Podem i dóna la sorpresa a les europees aconseguint cinc escons. Ara és la tercera força política a l'estat i amenaça l'hegemonia del PSOE a l'esquerra.
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.